< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Törökország blokkolja a Twittert, a Youtube-ot és a Facebookot

| Mobile | RSS

Törökország blokkolja a Twittert, a Youtube-ot és a Facebookot

2015. április 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Törökország blokkolja a Twittert, a Youtube-ot és a Facebookot

A török hatóságok hétfőn elrendelték több internetes közösségi oldal, a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását, hogy meggátolják fényképek terjesztését arról az ügyészről, akit szélsőbaloldali radikálisok múlt kedden túszul ejtettek, majd belehalt szerzett sebeibe.

A kormány távközlési hatósága (TIB) a YouTube-ra feltett üzenetében jelezte, hogy “adminisztratív intézkedésként” rendelték el a tilalmat – az első ilyen nagyszabásút az egy évvel ezelőtti óta, amely az iszlám konzervatív kormány elleni korrupciós vádak terjesztésének volt hivatva gátat vetni.

A Hürriyet című napilap internetes oldala szerint az intézkedés egy bírósági döntés nyomán született, amely elrendelte az ügyész fotóját közlő 166 internetes oldal, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását.

Mehmet Selim ügyészt egy török radikális szélsőbaloldali csoport két tagja ejtette túszul és tartotta fogva hat órán át az isztambuli bíróságon március 31-én. A túszejtők föltették a netre foglyuk fényképét halántékához szorított pisztollyal. A rendőrség, miután bentről lövéseket hallott, megrohanta az épületet, és végzett a két támadóval. A túsz kiszabadult ugyan, de életveszélyes állapotban szállították kórházba, s ott belehalt sebeibe.

A török igazságügyi szervek már másnap vizsgálatot indítottak négy újság ellen azzal a váddal, hogy hírportáljukon vagy a lap hasábjain közölték az említett fotót.

Az ügyész vezette a vizsgálatot egy tizenéves fiú halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrsök sebesítettek meg. A fiú kómába esett, és néhány hónappal később meghalt. A szélsőbaloldali csoport azt követeli, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák “népbíróság” elé.

Nem ez az első alkalom

Már korábban is történt hasonló eset Törökországban. Még 2014 márciusában azért blokkolták a Twittert, mert olyan hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek korrupciós gyanúba keverték a vélhetően Erdogan elnökhöz köthető tisztviselőket.

Ugyanebben a hónapban egy Youtube oldal is tiltásra került, szintén egy hangfelvétel miatt, melyen magas beosztású miniszterek egy esetleges szíriai katonai beavatkozásról tárgyaltak.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |