< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: És még talán most is ott vannak Bejutottak az oroszok a Fehér Ház gépeibe

| Mobile | RSS

És még talán most is ott vannak Bejutottak az oroszok a Fehér Ház gépeibe

2015. április 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

És még talán most is ott vannak
Bejutottak az oroszok a Fehér Ház gépeibe

A CNN szerint orosz hackerek az amerikai külügy gépeiről sikeresen behatoltak a Fehér Ház számítógép-hálózatába.

Vajon ezért volt áramszünet?

A Fehér Házat, a kongresszust valamint a külügy- és az igazságügyi minisztériumot is érintette a Washingtonban és elővárosaiban a keddi koradélutáni órákban beállt áramszünet.

Orosz hackerek az amerikai külügyminisztérium gépeiről hatoltak be a Fehér Ház számítógép-hálózatának “kényes” részébe – közölte kedden amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

A Fehér Ház ezzel kapcsolatban korábban azt közölte, hogy a hackerek az elnöki hivatal komputerrendszerének csak a nem titkosított részébe voltak képesek behatolni. A CNN úgy tudja, hogy a számítógépes betörők hozzáfértek az elnök programjának nem publikus részéhez, amely ugyan nem titkos, de “kényes” információ. A rendszert azóta biztonsági frissítés miatt rendszeresen lekapcsolják.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az elnök biztonságáért felelős Secret Service és az amerikai hírszerző szervek arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz hackerek a Fehér Házba való bejutáshoz előbb a diplomáciai tárca gépeibe törtek be – már a saját e-mail-szervert használó Hillary Clintonnak a miniszteri posztról való távozása után. A behatolóknak a kizárásuk után sikerült visszatérniük a hálózatba. A CNN-nek nyilatkozó egyik illetékes szerint az oroszok több hónapon át beleláttak a hálózatba, és nem tudni, hogy teljes mértékben sikerült-e kiszorítani őket onnan.
Whitehouse FB-oldal

A hírtelevízió szerint az orosz behatolások durvasága meglepte az amerikai kormányt. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DSI) februári szenátus meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy “a kiberfenyegetés komolyabb, mint azt korábban feltételezték”.

A Fehér Ház kedden a CNN által közölt értesülésekre reagálva közölte, hogy az abban foglaltak egy tavaly nyilvánosságra hozott incidensre vonatkoznak, de a kommüniké arra nem tért ki, hogy ki állt az incidens mögött, és nem kívánta kommentálni a sajtóhír állításait. Mark Stroh szóvivő a közleményben leszögezte, hogy az amerikai elnöki hivatal “nagyon komolyan veszi” az ilyen támadásokat, és az említett esetben is azonnal lépések történtek ennek kivizsgálására és a további hasonló esetek veszélyének csökkentésére.

Ben Rhodes, az Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes vezetője kedden megismételte, hogy a titkosított számítógépes hálózatba nem hatoltak be hackerek.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |