< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Jemen: menekül, aki tud

| Mobile | RSS

Jemen: menekül, aki tud

2015. április 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Jemen: menekül, aki tud

Több mint 13 napja zajlik a szaúdiak offenzívája a jemeni síita lázadók ellen. Az Egészségügyi Világszervezet szerint több mint 500 ember életét vesztette és súlyos humanitárius válság vár az ostrom alatt álló Ádenre. Sok civil rekedt a bombák és a húszi lázadók állásai között, aki tud, menekül.

A Nemzetközi Vöröskereszt jemeni vezetője szerint szellemvárossá vált Áden, amelyet a földről a húszi lázadók, a levegőből pedig a szaúdi vadászbombázók ostromolnak. Robert Ghosen szerint haladéktalanul szükség van a többi között egészségügyi készletekre. Elvben kap az ország segélyeket, de a hétfői szállítmányt például „logisztikai okokból” nem tudták kiszállítani a címzetteknek. Ádent sem hajóval, sem repülőgéppel nem tudják megközelíteni, pedig egy 48 tonnás egészségügyi szállítmányt juttatna célba, ezenkívül sátrakat, generátorokat és szerelvényeket a megrongálódott vízvezetékek helyreállításához.

A lassan két hete tartó intenzív összecsapásokban az Egészségügyi Világszervezet szerint több mint 540 ember életét vesztette. A konfliktus nem két hete kezdődött: már hónapok óta dúl a harc az országon belüli fegyveres csoportok-terrorszervezet között.

Az egyik fő törésvonal a síita húszi lázadók között és a szunnita Szaúd-Arábia támogatta Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű hadsereg között van – a két csoport már tavaly óta hadban áll. A húszi lázadók már a múlt évben megszállták az ország fővárosát és Szanából igyekeznek kiterjeszteni a fennhatóságukat dél, Áden felé. Szaúd-Arábia itt lépett be a képbe és két hete légitámadásokkal igyekszik visszaszorítani a Rijád által támogatott elnökkel szembenálló síita lázadók előretörését – a háború elől ugyanakkor rengeteg civil nem tudott elmenekülni.

„Sok holttestet hoznak be a kórházba, van, aki ott hal meg” – közölte a BBC-vel Ghosen, aki szerint a kórházaknak se kapacitása, se alapanyaga nincs ahhoz, hogy ellássa a tömegesen érkező sérülteket.

A Unicef szerint az áldozatok több mint 10 százaléka, 74 fő gyermek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a halálos áldozatok mellett több mint 1700 ember sérült meg a harcokban és légitámadásokban. A Vöröskereszt 24 órás tűzszünet kihirdetését kezdeményezte, humanitárius okokból, Oroszország pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsában sürgette a humanitárius tűzszünet kihirdetését, hogy a légitámadások szünetében be lehessen juttatni a segélyeket, a civileket pedig ki lehessen menekíteni.

Fegyveres frakciók

A húszik: északi síita lázadók, akik tavaly megszállták a jemeni fővárost és azóta folyamatosan terjeszkednek.

Hádi elnök: a jemeni államfő utolsó bástyája az ország déli részén fekvő Áden volt. A húszik előrenyomulása miatt Szaúd-Arábiába menekült.

Al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP): az al-Kaida egyik legveszélyesebb ága profitálhat a legtöbbet a káoszból – mind a húszik, mind Hádi elnök ellen harcolnak.

Iszlám Állam: az Iszlám Állam jemeni szárnya a közelmúltban jelent meg, az AQAP riválisa.

Menekül, aki tud

Jordánia, amely tagja a szaúdi vezetésű koalíciónak, hétfőn bejelentette, hogy kimenekítette Jemenből 130 állampolgárát, Franciaország pedig hajóval 63 embert, köztük 23 francia állampolgárt. Az Egyesült Államok közölte, hogy nem tudja kimenekíteni saját állampolgárait, és arra kérte őket, hogy más országok hajóin távozzanak. Van olyan amerikai, akit Oroszország menekített ki, amely már ötször fordult 150 utast szállító gépeivel.

Egy kimenekített orosz állampolgár az orosz RT-nek elmondta: bár 10 éve dolgozott Jemenben, most el kellett hagynia az országot. Szavai szerint egyre feszültebb lett a hangulat, főleg miután a szaúdi légierő a húszik raktárait is elkezdte bombázni. „Nem akartam elmenekülni, mert tudtam, hogy egy nap minden visszaáll a rendes kerékvágásba. De amikor a közvetlen közelben kezdtek el hullani a bombák és betörtek az üvegek-ajtók, menekülőre fogtam” – mondta.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 138 megnézve, 1 alkalommal mai nap |