< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Osztrák gázkereskedő céget alapított az MVM Zrt

| Mobile | RSS

Osztrák gázkereskedő céget alapított az MVM Zrt

2015. április 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Osztrák gázkereskedő céget alapított az MVM Zrt

Az osztrák gázkereskedő céget az MVM közép-európai gázpiaci tervei miatt kellett létrehozni.

Az MVM Zrt. mai közgyűlésén a részvényesek – egyebek mellett – arról is határoztak, hogy a 100 százalékban az MVM Zrt tulajdonában álló Magyar Földgázkereskedő Zrt. által decemberben Ausztriában megalapított leánycég, az MFGK Austria GmbH a Panrusgazzal lebonyolítandó gázüzletek érdekében 330 millió dolláros ún. komfortlevelet kap az MVM-től. A Panrusgaz 50 százalékban az MVM, 50 százalékban a Gazprom-csoport tulajdonában álló társaság.

Az MVM Zrt részvényesi köréből származó információk alapján egyértelmű, hogy az osztrák céget az MVM közép-európai gázpiaci tervei miatt kellett létre hozni. A szinte csak névleges alapítőkével megalapított, bécsi székhelyű, de alapvetően Budapestről működtetett társaság révén az MVM tavaly az E.ON-tól vett földgázkereskedője elérheti az osztrák gáz-végfelhasználókat és számukra a Panrusgaztól az orosz-magyar hosszútávú gázszállítási szerződés keretében megvett gázt értékesíthet.
Felkészül: Szlovákia
A Napi.hu információi szerint a közeljövőben elképzelhető, hogy a szlovák gázpiacon való jelenlét céljára is külön, Pozsonyban bejegyzendő társaságot hoz létre az MVM-csoport.

Egy kisrészvényes kérdése nyomán kiderült, hogy az osztrák cég ugyanolyan áron veheti meg a Panrusgaztól a Gazprom Export LLC által szállított földgázt, mint a Magyar Földgázkereskedő Zrt, ugyanakor az is tény, hogy ez a cég nem tartozik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrzési hatálya alá. A közgyűlésen elhangzott, hogy bár a 100 százalékos MVM-tulajdonlás örökre való fennmaradására nem lehet garanciákat adni, nincsenek a tulajdonosi szerkezet változtatására irányuló elképzelések.

(Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője, aki – most még- rendelkezik MVM-részvénnyel.)
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |