< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kimutatták Fukusimából származó sugárzás szennyezi a kanadai partokat

| Mobile | RSS

Kimutatták Fukusimából származó sugárzás szennyezi a kanadai partokat

2015. április 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kimutatták
Fukusimából származó sugárzás szennyezi a kanadai partokat

A Csendes-óceán vízébe került radioaktív izotópok jelenlétét mutatták ki olyan vízmintákban, amelyeket Kanada nyugati partjainál gyűjtöttek.

A tudósokat, civil szervezetek képviselőit és önkénteseket összefogó Egyesített Fukusimai Óceáni Radioizotóp-figyelő Hálózat (InFORM) kedden jelentette be, hogy most először észlelték cézium-134 radioizotóp nyomait Észak-Amerika partjai közelében.

Japánban 2011 márciusában egy földrengést követő pusztító szökőár miatt súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű. A katasztrófa következtében nagy mennyiségű, cézium-134 izotópot is tartalmazó radioaktív víz szivárgott a Csendes-óceánba.

Az InFORM internetes oldala szerint a mintában kimutatott cézium mértéke “messze azon nemzetközileg elfogadott szint alatt volt, amely veszélyt jelenthetne az emberi életre vagy a környezetre”.

Jay Cullen, a Victoriai Egyetem professzora, és az InFORM munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a számítógépes modellek alapján nagyjából ekkorra várták a szennyeződés megjelenését Észak-Amerika partjainál. A szakember hozzátette azt is, hogy a cézium-134 izotóp szintje nagyjából ezerszer alacsonyabb volt a mintában, mint amit még biztonságosnak lehet tekinteni ivóvíz esetén.

A szervezet tájékoztatása szerint még több éves megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy biztonsággal fel lehessen mérni a fukusimai atomkatasztrófa környezetre gyakorolt teljes hatását.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |