< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Össztűz a parlamentben

| Mobile | RSS

Össztűz a parlamentben

2015. április 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Össztűz a parlamentben

 

 

Össztüzet zúdítottak a kormányra Quaestor-ügyben tegnap a szocialisták. Az MSZP-frakció az Országgyűlésben a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását, illetve Szijjártó Péter és Fazekas Sándor lemondását sürgette, mert véleményük szerint a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a földművelésügyi miniszter politikailag már megbukott. A Fidesz ezúttal is megpróbálta a szocialistákra hárítani a brókerbotrányt, ám vállalkozásuk most sem járt sikerrel.Hecckampánynak nevezték a fideszesek, hogy tegnap kizárólag a Quaestor-botrányt firtatták a szocialista képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes már napirend előtt azt ecsetelte, hogy az ügy “csepp a tengerben”, “részben az egész”, sőt, a kormányzás “esszenciája” és a kabinetet Quaestor-kormányként emlegette. Az MSZP-s politikus a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását sürgette és elmondta, ha mindez a szocialista kormányok alatt történt volna, akkor “a Jobbik és a Fidesz összefogásával már lángolna Budapest”. Harangozó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek le kéne mondania, politikailag ugyanis már mindketten megbuktak. A kérdés az, hogy jogilag mikor vonják felelősségre őket. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint biztos nyelvbotlás volt, hogy az ellenzéki képviselő a Buda-Cash ügyfeleiért nem aggódik. Azt kérdezte, miért csak a Quaestor 31 ezer ügyfeléért aggódik, talán csak nem azért, mert a Buda-Cash-ügy ezer szálon köthető a MSZP-hez?

 

Tóth Csaba szerint kormányzati stratégia kezd kibontakozni Quaestor-ügyben. Egy hónap telt el, de még mindig nem tudják megmondani, hogy hány minisztérium érintett, és azt sem, hogy miért érte ez meg Magyarországnak? Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, részesültek-e miniszterek jutalékban a brókerügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre visszakérdezett: “miért kellett 2002 és 2010 között a Quaestornak állami pénzt adni, állami pénzt rábízni”?Burány Sándor azt kérdezte: hogyan kerülhetett tízmilliárdos közpénz a Quasterhoz? Lázár közölte, csodálkozik azon, hogy a Buda-Cashről egy szó sem esik, nyilvánvalóan nem azért, “mert a szocialisták ott jó kapcsolatokkal rendelkeznek”. Amikor a miniszter ezt elmondta, sejteni lehetett, hogy a kormány érdemben nem akar válaszolni a brókerbotránnyal kapcsolatos, számukra kínos kérdésekre. Így egyebek mellett arra, miről kellett tárgyalni Tarsoly Csabával, ki és miért adott parlamenti belépőt a Quaestor-vezérnek, illetve mit tartalmazott a brókerüggyel összefüggésben készült nemzetgazdasági minisztériumi jelentés. Az viszont Magyar Levente államtitkár egyik válaszából kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kamatveszteséget szenvedett el, ami azonban a töredéke az MSZP által a Quaestor-ügyben emlegetett 300 millió forint közpénzveszteségnek.

Magyarország mocsara

A magyar közvélemény hetek óta az Orbán-kormánnyal és különösen a budapesti külügyminisztériummal szoros kapcsolatban állt Quaestor csődjével foglalkozik – írta “Magyarország mocsara” című tegnap, az osztrák Der Standard liberális napilapban megjelent cikkében Paul Lendvai, Ausztriában élő magyar publicista. Emlékeztet arra, becslések szerint 100 ezer betétes és befektető érintett. A cég félmilliárd euró értékben adott ki fiktív kötvényeket. Tőzsdei szakértőket már az is megdöbbentette, hogy a jegybank engedélyezte teljesen irreális, 6,5-7 százalékos kamat mellett 200 millió eurónyi kötvény kibocsátását.

Mint Lendvai írta, alig telik el nap, hogy ne látna napvilágot hír a pénzügyi felügyelet és az érintett minisztériumok kudarcáról, egymásnak ellentmondó hírek olvashatóak a kormányfő közbelépéséről, aki arra intette a kormányzati illetékeseket, vegyék ki pénzüket a Quaestorból. Orbán Viktor talán legnagyobb bizalmasa, Mészáros Lőrinc is belebonyolódott a cég moszkvai üzleteibe.

Másik fronton is dúl a harc, méghozzá Orbán volt iskolatársa, Simicska Lajos és cégei, illetve az általa fémjelzett médiumok ellen. A helyébe Mészáros Lőrinc és a feltörekvő fiatal üzletember, Orbán veje, Tiborcz István építőipari érdekeltsége lép. Paul Lendvai a Lengyel Lászlóval a Népszavában megjelent interjúra is utalt, a gazdasági szakértő és publicista elmondta: a Quaestor bedőlése idézheti elő az Orbán-rezsim kivégzését. Ugyanakkor nem lehet a kormány gyors bukására számítani, mert a Fideszből kiábrándultak nem a megosztott ellenzéknél kötnek ki. Mint Lendvai írta, a baloldal vezetése igen gyenge, már kétszer elsüllyedt saját korrupciós mocsarában.

forrás:stop.hu
Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |