< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Bedőlni látszik a NAV-dominó

| Mobile | RSS

Bedőlni látszik a NAV-dominó

2015. április 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Bedőlni látszik a NAV-dominó

Váratlan bejelentést tett Polt Péter a parlamentben: másfél év után kinyitják a híres zöld dossziét. Az ezermilliárdos NAV-os áfacsalás ügyében már több szálon is zajlik a nyomozás, melyben a legfőbb ügyész szerint máris gyanúba keveredett az adóhivatal egyik vezetője.

A 168 Óra értesülései alapján még az is elképzelhető, hogy meneszteni fogják az oly sokáig védett Vida Ildikót. A NAV belső működését az Állami Számvevőszék is megkérdőjelezte, mire Varga Mihály meglehetősen gyorsan reagált is. Szerinte minél hamarabb pontot kell tenni az adóhivatallal kapcsolatos ügyek végére.

A lap tudomása szerint az Európai Számvevőszék és az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálata is a végéhez közeledik, mely révén kiderülhet, valóban nagyszabású áfacsalás zajlik-e Magyarországon. Ezzel pedig beigazolódhat az, amit Horváth András már jó ideje a nyilvánosság elé próbált tárni.

Az egykori NAV alkalmazott a lapnak adott interjújában elmondta, a mai napig követi az egyre gyorsuló eseményeket. Elmondása szerint rajta kívül többen is megpróbálták a visszaéléseket leleplezni, de mivel nem kaptak megfelelő közfigyelmet, ezért “nagyon keményen elbánt velük a rendszer”. Ennek ellenére őt egyelőre még az egzisztenciális problémákon kívül nem érte attrocitás és ezt többek közt a nyilvánosság támogatásának tudja be.

Horváth annak idején észrevételével először Rogán Antalhoz és Lázár Jánoshoz fordult, de ők elhajtották. A volt adóhivatali dolgozó ezután tette meg a feljelentést, melyre a válasz egy nála történt házkutatás lett. A lap azon kérdésére, hogy visszakapta-e a házkutatás során lefoglalt számítógépet, azt felelte, hogy néhány iraton kívül másfél év alatt sem adták azt vissza, holott ennyi idő alatt már bőven át tudták volna másolni az őket érintő adatokat.

Az interjúban azt is kifejtette, hogy Polt bejelentése nagy tévedés, miszerint a „vizsgálatok megakasztása”, illetve a „Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszüntetése” is beletartozik a vizsgált ügyek közé. Szerinte indokolt lenne ugyan az igazság kiderítése, de az igazgatóság megszüntetésével kapcsolatban az elmondottakkal ellentétben nem folyik nyomozás. Horváth azt is állítja, hogy az a magyarázat sem igaz, miszerint az említett igazgatóság hatásköre alá eső feladatokat mások vették át. Úgy véli:

Az érintett kör ellenőrzése ma is megoldatlan. A Kiemelt Ügyek Igazgatósága foglalkozott a szervezett bűnözés úgynevezett láncolatos csalásaival – a cukor, az olaj és a hús utaztatásával –, amelyek az ezermilliárdos kárt okozzák az országnak. A megszüntetett ellenőrző egységet inkább fejleszteni kellett volna, nem pedig indoklás nélkül, a komoly tapasztalataival együtt felszámolni. Ez komoly hiba!

A 168 Óra azon kérdésére, hogy tudja-e, melyik magas rangú NAV-vezető ellen indul most eljárás, Horváth András azt reagálta, legfeljebb csak sejtése van róla, hisz a feljelentéseik alapján legalább nyolc ember ellen indíthatnának nyomozást. Ezzel ellentétben Polt Péter csupán öt ügyet említett meg és ezek közül is csak négy esetben kezdődött vizsgálódás.

A volt adóhivatali alkalmazott különösen érdekesnek találja, hogy mostanság az “ügyészség hirtelen kényes lett a személyiségi jogokra” és nem bilincsben, nyilvánosság előtt vezetik el az embereket, mint ahogy az régebben volt a módi. Úgy gondolja, ez az egész valójában nem a személyiségi jogok miatt változott meg:

(…) szerintem nem a gyanúsított személyiségi jogait védik, hanem az adóhivatal működéséért felelős Vida Ildikó hivatali idejét próbálják meghosszabbítani. Azt a rendszert pártfogolják, amelyet az ő neve fémjelez. Az ezermilliárdos adócsalás ügye ugyanis felveti a teljes állami ellenőrző rendszer – benne a titkosszolgálatok és persze a kormányzat – felelősségét is. Ily módon ebben az ügyben a hatalmon lévő teljes politikai berendezkedés sáros lehet.

– fejtette ki álláspontját Horváth András a lapnak.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |