< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hillary Clinton az üvegplafon ellen és a mindennapi amerikaiakért lenne elnök

| Mobile | RSS

Hillary Clinton az üvegplafon ellen és a mindennapi amerikaiakért lenne elnök

2015. április 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hillary Clinton az üvegplafon ellen és a mindennapi amerikaiakért lenne elnök

Miközben az már jó ideje egyértelmű volt, hogy messze legesélyesebb jelöltként Hillary Clinton is versenybe fog szállni a demokrata elnökjelölti posztért, azt igazából nem tudta senki sem pontosan, hogy miről fog szólni a Clinton-kampány, mik lesznek az üzenetek, amik köré fel fogják építeni az egészet. Minden kiszivárgott hír szerint Clinton ma, azaz vasárnap fogja bejelenteni indulását az interneten.

A Reuters informátorai szerint mindez már eldőlt, Clinton tovább repesztené az üvegplafont, és üzeneteiben a gazdasági egyenlőtlenségek elleni küzdelem hangsúlyozása mellett alaposan ki fogja hangsúlyozni, hogy megválasztása esetén ő lenne az Egyesült Államok első női elnöke. Számos elemzés szerint egyáltalán nem volt biztos eddig, hogy a női kártya végül hangsúlyos lesz a kampányban, mert nehéz megjósolni, hogyan fog elsülni. 2008-as indulása során például látványosan kerülte a genderkérdést, igaz azóta sokat változott ennek a kérdésnek a megítélése az amerikai társadalomban is. Annyi mindenesetre biztos, hogy republikánus ellenfelei ezzel nyíltan nem támadhatják majd Clintont, mert azzal saját női szavazóikat is elidegeníthetik.

A másik nehézség, amivel Clintonnak szembe kell néznie, hogy a politikai elit csúcsáról jön, egykori külügyminiszterként és firstladyként nem lesz könnyű megszólítani az egyszerű szavazópolgárokat. Azzal a váddal, hogy a demokraták dinasztiát építenek a politikai hatalomban, bármennyire is könnyen adódó fegyvernek hangzik, valószínűleg nem fognak vele előállni a republikánusok, ahol Rand Paul és Jeb Bush is fontolgatja az indulást. A legvalószínűbb, hogy a fő támadási felület Clinton ellen az őszinteség kérdése lesz, mind az emailbotrány, mind egyes külpolitikai ügyek miatt.
(NICHOLAS KAMM / AFP)
(NICHOLAS KAMM / AFP)
220volt.hu – Használt fotós termék adás-vétel

Szombaton került nyilvánosságra Clinton kampánymenedzserének, Robby Mooknak egy belső jegyzete, amiben arról írt, hogy a cél, hogy a fókusz ne Hillaryn, hanem a mindennapi amerikaiakon legyen.

Szintén izgalmas téma, hogy mi lesz vajon a férj, Bill Clinton szerepe. Ez annyira bizonytalan kérdés, hogy teljesen eltérő forgatókönyvek is kiszivárogtak már: az is, hogy előtérbe helyezve segíti majd a kampányt, de olyan terv is, hogy amennyire csak lehet, a háttérbe dugják a balhés múltú férjet.

Az is nagy kérdés, hogyan fogja befolyásolni a kampányt, hogy a demokraták között Clintonnak gyakorlatilag nincs ellenfele, mind finanszírozás, mind ismeretség, mind népszerűség tekintetében nagyon vezet, míg a republikánusok között ennél jóval öldöklőbb küzdelem várható. A közvélemény-kutatások szerint Clinton mögött a második legnépszerűbb demokrata politikus a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren, 18 százalékkal lemaradva, de ő nem is tervez indulni az elnökségért. Hogy a jelek szerint nyugodt és téttelen előválasztás segíti vagy megnehezíti-e majd Clinton éles kampányát a republikánusok ellen, arra csak egy törökgábori értelemben vett ‘nem tudni’ a válasz egyelőre.

(Reuters, Atlantic)
forrás:444.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |