< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Csehország-hadsereg Csehország megerősíti hadseregét

| Mobile | RSS

Csehország-hadsereg Csehország megerősíti hadseregét

2015. április 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Csehország-hadsereg
Csehország megerősíti hadseregét

Tíz év alatt a mai 16 600-ról legalább 24 ezerre nő a hivatásos cseh hadsereg katonáinak száma – egyebek közt ezt tartalmazza a hadsereg fejlesztésének új koncepciója 2025-ig, amelyet hétfőn ismertetett a Mladá Fronta Dnes című liberális országos napilap.

A hivatásos hadsereget bármikor kiegészíthetné még az az ötezer főnyi aktív önkéntes tartalékos, akik folyamatosan rendes kiképzést kapnának. “A hivatásos katonák száma elérheti a 27 ezer főt is. Jelenleg a legfontosabb dologról, a hadsereg filozófiájáról folyik a vita” – mondta a lapnak Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter, aki szerint a kidolgozott koncepciót most szakértőkkel vitatják meg, s amennyiben minden érintett reálisnak tartja, “nincs kizárva, hogy június végéig el is tudjuk fogadni”.
A hárompárti cseh kormánykoalíció már korábban megegyezett abban, hogy a védelemre, tehát lényegében a hadseregre fordított kiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi 0,96 százalékáról 2020-ra a GDP 1,4 százalékára növelik. A gyakorlatban ezt azt jelentené, hogy a védelmi kiadások a tavalyi 41 milliárd koronáról 2020-ban 71,5 milliárd koronára emelkednének.

“A hadsereg költségvetésébe átirányított tízmilliárdokból fizetnék a következő években az új hivatásos katonák toborzását, bérét és kiképzését. A pénz legnagyobb részét azonban a korszerű haditechnika beszerzésére fordítanák – írja az újság. A hadsereg erősítését szolgálta az új védelmi törvény módosítása is, amelyet a múlt héten fogadott el a cseh kormány. Amennyiben a jogszabályra a parlament is rábólint, a cseh hadsereg várhatóan már a jövő évben újra bevezeti a 18 évesek sorozását.

A védelmi törvény módosítása azonban nem jelenti a tíz éve megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálat felújítását. A sorozás a nyilvántartásba vételt, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítását jelenti és nem a hadseregbe való behívást. Újdonság, hogy a sorozás a múlttól eltérően már a nőkre is vonatkozna. A hadsereg lehetőséget kapna arra, hogy ne csak hivatásos katonákat, hanem aktív tartalékosokat is külföldi katonai misszióba küldhessen.

“A 18 évesek részvétele a rendszeres sorozásokon lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy objektív képet kapjon a lakosság egészségi állapotáról, illetve arról, hogy veszély esetén mennyire hajlandók az emberek részt venni az ország védelmében” – jelentette ki a kormányülés után a védelmi miniszter.

MTI

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |