< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Izrael és az USA is aggódik, amiért Putyin feloldotta a fegyverszállítási tilalmat Irán felé//// Israel and the US is concerned that Putin has lifted the ban on arms delivery to Iran

| Mobile | RSS

Izrael és az USA is aggódik, amiért Putyin feloldotta a fegyverszállítási tilalmat Irán felé//// Israel and the US is concerned that Putin has lifted the ban on arms delivery to Iran

Izrael és az USA is aggódik, amiért Putyin feloldotta a fegyverszállítási tilalmat Irán felé

Vlagyimir Putyin orosz államfő feloldotta az Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszer Iránnak történő szállítására vonatkozó tilalmat – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Az államfő által aláírt rendelet a rakétavédelmi komplexumok Oroszországon keresztül történő légi, vagy szárazföldi szállításának, illetve “orosz zászló alatt közlekedő hajókon és repülőgépeken” Iránba történő eljuttatásának tilalmát szünteti meg. A dokumentum az aláírással hatályba lépett.

Putyin utasítása a 2010. szeptemberi orosz elnöki tiltó rendelkezést oldotta fel. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának ugyanabban az évben, június 9-én az iráni atomprogram miatt Teheránnal szemben hozott büntetőintézkedései keretében függesztette fel a 2007-ben Iránnal kötött, 800 millió dollár értékű fegyverszállítási szerződésének teljesítését.

Irán kártérítésként 4 milliárd dollárt követel a genfi nemzetközi választott bíróságon Moszkvától.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szinte azonnal hozzáfűzte a bejelentéshez, hogy a fegyverzet kizárólagosan védelmi célokat szolgál, nem képes támadásra és nem veszélyeztet egyetlen Irán térségében lévő országot, így Izraelt sem. Lavrov azzal is érvelt, hogy Iránnak nagy szüksége van a korszerű légvédelmi rakétarendszerekre, különösen a Jemenben zajló események tükrében. Szerinte mivel a hatok haladást tapasztaltak az iráni atomprogram ügyében, nincs már szükség az önként vállalt orosz embargó fenntartására. Megjegyezte, hogy Oroszország nem akar pénzügyi veszteségeket és azt sem, hogy a tekintélyén csorba essen.

Igor Korotcsenko orosz katonai szakértő a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek emlékeztetett arra, hogy az Sz-300-asokra nem terjedt ki az ENSZ szankció, a szállítások leállítása orosz döntés volt.

Az Interfax orosz hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó haditechnikai együttműködési forrása szerint a szerződést nemcsak felfüggesztették, hanem meg is semmisítették, a rakétavédelmi rendszereket szétszedték, az előleget visszaadták Teheránnak. Szerinte új szerződést kell kötni a szállításokról.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az idén januárban Iránba látogatott és a két ország katonai együttműködésének erősítéséről írt alá megállapodást. Az amerikai külügyminisztérium ezt követően ismét arra figyelmeztette Moszkvát, hogy nem lenne elfogadható az orosz légvédelmi rakétakomplexumok Iránba szállítása.

A teheráni védelmi minisztérium ugyanis közölte, hogy Sojgu látogatása során a két ország rendezte az Sz-300 rakéták kérdését is, de ennek részleteit akkor még nem árulták el.

Február 23-án Szergej Csemezov, a Rosztyeh orosz hadiipari vállalat vezetője azt mondta, hogy az Sz-300-as komplexumok helyett a korszerűbb Sz-300BM (Antej-2500-as) légvédelmi rendszereket kínáltak fel Iránnak, de az még nem döntött a kérdésben. Washingtonban támogatták ezt az orosz ajánlatot.

A szállítások az Sz-300-as típusból néhány hónap múlva elkezdődhetnek, a korszerűbb változatból másfél év alatt – vélekedett az Interfax forrása.

Moszkvában hétfőn kezdett látogatást az iráni parlament küldöttsége a törvényhozás biztonsági bizottságának elnöke vezetésével.

Még csak csütörtökön lesz két hete, hogy a perzsa állam atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán között megszületett a keretegyezmény a svájci Lausanne-ban. A végleges megállapodást június 30-ig tervezik megkötni.

Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.

Izrael elítéli a tiltás feloldását
Az orosz kormány bejelentése “a készülő (nukleáris) megállapodással Iránnak biztosított legitimáció közvetlen eredménye, és annak a bizonyítéka, hogy a (nemzetközi) korlátozások eltörlését követő gazdasági növekedést Irán fegyverkezésre fogja felhasználni, nem pedig az iráni nép jólétének biztosítására – írta közleményében Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatokért és hírszerzésért felelős izraeli miniszter.

Teherán örül

“Az (Oroszországgal való) kétoldalú és a szomszédos országokkal történő, különböző területeken megvalósuló együttműködés fejlesztése nagyon hatásosnak bizonyulhat a térség tartós stabilitása és biztonsága szempontjából” – jelentette ki Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter. A tárcavezető az IRNA hivatalos hírügynökség tájékoztatása szerint “a régión kívüli fenyegetéseket és a terrortevékenység fokozódását” emelte ki.

Az iráni nyilatkozat szerint a döntés az orosz és az iráni vezetés azon szándékát tükrözi, hogy elmélyítsék az együttműködést a két ország között “minden szinten”. A döntéshez vezető fontos lépésnek nevezték, hogy 2015 januárjában Teheránban, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter teheráni látogatása alkalmával a két ország védelmi minisztériuma közötti katonai együttműködési megállapodást írtak alá.

Kerry aggodalmát fejezte ki

John Kerry amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki orosz partnerének, Szergej Lavrovnak amiatt, hogy Moszkva feloldotta az Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszer Iránnak történő szállítására vonatkozó tilalmat – közölte hétfőn Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

“Az Egyesült Államok előzetesen ismertette kifogásait ezzel az eladással szemben” – mondta Earnest.

“Oroszország megérti, hogy az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi térségbeli szövetségeseinek biztonságát” – tette hozzá.

A szóvivő rámutatott: konfliktusba kerülhet a Teheránnal szemben bevezetett nyugati szankciórendszerrel Oroszországnak az a lehetséges döntése, hogy “olajat áruért” alapú cserekereskedelembe bocsátkozzon Iránnal. Szavai szerint az amerikai kormány tudomása szerint a megállapodást még nem véglegesítették, de tárgyalások folynak róla.

“Tanulmányozzuk a részleteket és súlyos aggályokat keltene, ha egy ilyen megállapodás ügyében előrelépés történne” – nyilatkozott.

A szóvivő nem bocsátkozott további részletekbe a két szóvivő beszélgetésével kapcsolatban, mindössze annyit jegyzett meg, hogy az alkalmat kínált Kerry számára az amerikai aggályok hangoztatására.

Earnest fontosnak nevezte a “hatok” (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) egységét az iráni nukleáris program csökkentéséről folytatott tárgyalásokon. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Moszkva a közelmúltban támogatásáról biztosította a keretmegállapodás lényegének – Irán által vitatott – hivatalos amerikai tényösszefoglalóját. Marie Harf amerikai külügyi szóvivő szerint a rakétaszállításra vonatkozó orosz döntés nem lesz hatással a “hatok” egységére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az erről szóló keretmegállapodás után, de még azt megelőzően hozta meg a Washington által kifogásolt döntéséit, hogy tető alá hozták volna az Irán atomfegyverhez jutásának megakadályozását célzó, végleges egyezményt. A megállapodás határideje június 30.

atv.hu / MTI
forrás:atv.hu

Israel and the US is concerned that Putin has lifted the ban on arms delivery to Iran

Russian president Vladimir Putin has lifted a ban on the transport of C-300 in Russian air defense missile systems to Iran – the Kremlin press service said on Monday.

Signed by the head of state regulation of air and land transport through Russia missile defense complex and the prohibition on “flying the Russian flag vessels or aircraft” Iran delivery, drop it. The document came into force upon signature.

Putin instructed the Russian President in September 2010, the prohibition lifted. Russia, the UN Security Council in the same year, 9 June suspended in criminal actions taken against Tehran in 2007, Iran concluded, 800 million dollars worth of arms to a delivery contract for the performance of the Iranian nuclear program.

Iran calls for $ 4 billion in compensation for the Geneva international arbitration court of Moscow.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov almost immediately added to the notification that the armor exclusively for conservation purposes, not able to attack and threaten not only in the country of Iran in the region, including Israel either. Lavrov also argued that there is a great need for modern air defense missile systems, particularly in the light of the events taking place in Yemen. According to him, since I experienced progress regarding the Iranian nuclear program, the Russian embargo is no longer necessary to maintain self. He noted that Russia does not want financial losses and if they have the authority chipped falling.

Russian military expert Igor Korotcsenko the Russian state-Tass news agency pointed out that the C-300 may not extend to the UN sanctions, Russian decision was to stop the shipments.

The Russian news agency Interfax declaring an anonymous source said the military-technical cooperation agreement not only suspended, but it also destroyed the missile defense system was dismantled, the deposit was returned to Tehran. In his view, should be subject to the delivery on a new contract.

Russian Defense Minister Sergei Sojgu this year visited Iran in January and military cooperation between the two countries signed an agreement on strengthening. The US State Department warned Moscow then again, that would not be acceptable delivery of Russian air defense systems to Iran.

The defense ministry in Tehran is said that during the visit the two countries Sojgu directed issue of C-300 missiles, but the details have not betrayed you.

February 23, Sergei Csemezov the Rosztyeh Russian defense industry company manager said that instead of the C-300 complexes of more modern C-300B (Antej-2500) offered for air defense systems to Iran, but has not yet decided on the issue . Washington supported by the Russian bid.

Deliveries of the C-300 type to commence in a few months time, more modern version of the one and a half years – opined source of Interfax.

Moscow on Monday began a visit to the Iranian parliament’s delegation led by the Chairman of the Committee of Safety legislation.

It was only two weeks will be on Thursday, that the Persian state’s nuclear program and the restriction of the international monitoring of the birth of the five permanent members of the UN Security Council and Germany, Iran and the Framework Convention in Lausanne, Switzerland. The final agreement is planned to be concluded on June 30.

Under the agreement, the Western powers enyhítenének international sanctions imposed on Iran if Tehran verifiably only carry nuclear program is for peaceful purposes.

Israel condemned the ban lifted
Application for the Russian government, “Iran is prepared (nuclear) agreement granted legitimacy immediate results, and is proof that economic growth following the abolition of the (international) limits will be used by Iran’s armaments, rather than to provide the Iranian people’s well-being – written communication Juval Steinic, International Relations and Minister responsible hírszerzésért Israel.

Tehran is happy

“The development of bilateral and in the neighboring countries at different areas of cooperation (with Russia) may prove to be very effective in long-term stability and security in the region” – said Hoszein Dehgán Iranian defense minister. A senior ministry official IRNA news agency informing that “threats and terrorist activities outside the region to increase,” pointed out.

The Iranian statement said the decision reflects the Russian and Iranian leadership’s desire to deepen co-operation between the two countries “at all levels”. The decision an important step was appointed to in January 2015 in Tehran, Russian Defense Minister Sergei Sojgu visit to Tehran military cooperation agreement between the two countries was signed in the Ministry of Defence.

Kerry expressed concern

US Secretary of State John Kerry expressed concern about Russian partner, Sergei Lavrov fact that Moscow lifted the ban on the transport of C-300 in Russian air defense missile systems to Iran – on Monday said Josh Earnest, White House spokesman.

“The United States presented its preliminary objections to this sale,” – said Earnest.

“Russia understands that the United States takes very seriously the security of its allies in the region,” – he added.

The spokesman pointed out, come into conflict with the system introduced Western sanctions against Tehran, Russia is the possible decision that “oil goods” exchange-based trading engage into Iran. According to him, the US government is aware that the agreement has not yet been finalized, but negotiations are going on about it.

“We study the details and would create serious concerns if such an agreement regarding progress happen” – said.

The spokesman did not provide further detail on the two spokespersons of conversation, all you have subscribed to that provided an opportunity for the US concerns heard at Kerry.

Earnest important unit called the “Six” (the five permanent members of the UN Security Council and Germany) negotiations with the reduction of the Iranian nuclear program. Noted in this regard that Moscow has recently expressed support for the substance of the framework agreement – disputed by Iran – US official tényösszefoglalóját. Marie Harf American Russian Foreign Affairs spokesman said the decision to transport the rocket will not affect the “I” is a risk.

Russian President Vladimir Putin after the framework agreement on that, but even before it was criticized by the Washington decisions that had been under the roof of the definitive agreement to prevent Iran’s access to nuclear weapons. The deadline for an agreement on June 30

atv.hu / MTI
Source: atv.hu
Google Fordító cégeknek:Fordítói EszközökWebhelyfordítóExportpiac kereső eszköz

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |