< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kő András:Köpönyegforgatás

| Mobile | RSS

Kő András:Köpönyegforgatás

2015. április 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kő András:Köpönyegforgatás

Mondhatjuk: hagyománya van nálunk a 180 foknak.

szerző:Kő András

Gyakran találkozom vele az egyik budai piac környékén vagy a Kosztolányi téren. Azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy egy helyben forog. Az óramutató járásával megegyező irányban vagy ellentétesen. Én már-már elszédülök a látványtól, ő azonban nem billen ki az egyensúlyából. A „játék” nem az utca emberének szól, hanem valamilyen betegség gyötörheti a hatvanas férfit. Megdöbbentő és elszomorító a kép. Ha jobbra forog valaki, a jobb agyfélteke a domináns, ha balra, akkor a bal. Ezt a szerencsétlent már nem az agyféltekék irányítják.

A csillagászat területén a forgás gyakori mozgásforma. A csillagok, a bolygók és a hasonló égitestek a saját tengelyük körül forognak. Gyakran megfigyelhető a Földön is, a hurrikánokat képező nagy örvényektől kezdve az apró tornádókig. A forgásokkal a táncművészeknek is meggyűlik a bajuk. Rá kell érezni, nem lehet csak úgy megtanulni az egyensúlyt, a helyes testtartást, a megfelelő mozdulatokat. Nem a lábaink forgatnak ugyanis minket, és nem is a karjaink. A vállaink segítségével tudunk szépen forogni.

A forgásról jut eszembe a napjainkkal is velejáró köpönyegforgatás. Az elveit váltogató emberre mondják, hogy köpönyegforgató, aki állásfoglalását, meggyőződését, magatartását a körülmények alakulása szerint, egyéni érdekeinek megfelelően váltogatja. Főként a politikusok a műfaj éltetői, de „kisemberek” is belekeverednek nap nap után. Mondhatjuk: hagyománya van nálunk a 180 foknak. Különös válfaját képviselik azok, akik indulatból, kicsinyes bosszúból kedvelik a 180 fokot. Nem jelent meg a cikkük a jobboldali lapban, vagy nem kaptak szerepet a párt vezetésében, ezért aztán dühödten a másik pártállású médiumban publikálnak vagy nyilatkoznak.

Személyes példa. A Kossuth tér, 1956 című könyvünk írásakor megjelent a szerkesztőségben egy volt ÁVH-s férfi, az Akadémia utcai párközpont egykori védője, és feldúltan mondta: „Mindenkit kitüntettek, csak engem nem! Elárulom uraim, hogy mi történt valójában, amikor mi, ávósok egymásra lőttünk…”

A köpönyegforgatóról írja Kis István Mihály Farsang című versében: „Az ő szava mindig tiszta, / álarc mögött borát issza. / A természet változása / váltott köpeny látomása.” Bízvást írhatom, hogy a mindig taktikázót és köpönyegforgatót semmi sem veti ki úgy az egyensúlyából, mint a másik egyenessége és tisztessége, ami keménységgel párosul. Henry Fielding író teszi hozzá: „A nehézség az elvhűség próbája. Nélküle az ember nem tudja, hogy tisztességes vagy sem.”

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |