< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Quaestor-ügy: Szijjártó tovább titkolózik

| Mobile | RSS

Quaestor-ügy: Szijjártó tovább titkolózik

2015. április 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Quaestor-ügy: Szijjártó tovább titkolózik

 

üggyel kapcsolatban (is) igyekszik elhárítani minden felelősséget a kormányzat, elsősorban az “elmúltnyolcévre” tolva azt. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a legalapvetőbb információkat is megtagadják a nyilvánosságtól. Ezt a gyakorlatot folytatja Szijjártó külügyminiszter is.

A Quaestor tevékenységéért, az általa okozott kárért kizárólag az előző, szocialista kormányokat terheli a felelősség – szól – mint minden más ügyben is – a kormányzati narratíva. Ezt azonban viszonylag problémás megetetni mindenkivel, miközben épp Szijjártó Péter részesítette olyan kiváltságokban a brókercég vezérét, Tarsoly Csabát, amelyek közelébe keményen dolgozó kisember soha nem juthatnak. Így még miniszterelnökségi államtitkárként maga adott neki állandó parlamenti belépőt – azt azonban máig nem tudni, mi okból.

De nem ez az egyetlen kegy, amelyet földijének, a szintén győri illetőségű Tarsolynak adott Szijjártó. Külügyminiszterként már diplomata útlevéllel is megajándékozta az üzletembert – akinek a cégében egyébként a külügy egyik intézménye 3,8 milliárd forintot parkoltatott. A jogszabályok szerint diplomata okmány csak konkrét céllal adható, és amint a célhoz rendelt kiküldetési idő lejár, azt vissza kell adni. (Ez alól csak a közjogi méltóságok és a parlamenti képviselők kivételek, ám Tarsoly egyik kedvezményezeti körbe sem tartozott.)

Varju László, DK-s parlamenti képviselői írásbeli kérdésben tudakolta Szijjártótól: “Pontosan mikor és milyen céllal kapta Tarsoly Csaba a diplomata útlevelet? Pontosan mikor vonta vissza a diplomata útlevelet a Külügyminisztérium?” Az országgyűlés működését meghatározó házszabály szerint a kormánytagok kötelesek érdemben válaszolni a nekik feltett kérdésekre. E szabály ellenére a külügyér szűkszavúan ennyit írt: “Tarsoly Csaba diplomata útlevele 2014. június 20. napján került kiállításra, majd 2015. március 28-án kelt határozattal lett visszavonva.”

A másfél soros válaszból tehát nem derül ki: milyen okból részesült különleges bánásmódban Szijjártó részéről Tarsoly. Miként a következő is rejtély marad: a Quaestor március 9-én jelentette be a hazug öncsődöt és még aznap kiderült, hogy legalább 150 milliárd forintos kárt okozott a cég a befektetőinek. Miközben a baj nagyságával a külügyben tisztában voltak, hisz előző nap menekítették ki onnan a pénzüket, Tarsoly Csaba még két és fél hátig zsebében tudhatta azt az útlevelet, amelynek segítségével könnyű szerrel elhagyhatta volna az országot.

Letartóztatására is csupán március 27-én került sor. Érthetetlen, hogy a külügyminisztérium miért nem volta vissza hamarabb a passzust – miként az is, hogy az ügyészség és a rendőrség miért biztosított majdnem két hetet Tarsolynak, hogy szabadon tevékenykedhessen. E kérdésekre azonban az érintettektől rendre nem érkezik válasz.

forrás:stop.hu
Leave a Reply 145 megnézve, 1 alkalommal mai nap |