< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Bukott a dél-alföldi cukorbiznisz

| Mobile | RSS

Bukott a dél-alföldi cukorbiznisz

2015. április 20. | hozzászólás | Nav

Bukott a dél-alföldi cukorbiznisz

Kiskőrösről és Akasztóról irányították azt a bűnszervezetet, amely külföldről származó cukorral 1,2 milliárd forint áfát csalt el. A Nemzeti Adó‐ és Vámhivatal akciójának mérlege: 60 helyszín, 23 gyanúsított, 11 őrizetbe vétel, valamint két milliárd forint értékű vagyonzárolás.
Alapos feltérképezés előzte meg az akciót, amelyben a NAV egy cukorral kereskedő bűnszervezetre csapott le. A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették a haszonhúzó belföldi vevőiknek. A jelenlegi adatok szerint a vevők 1,2 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.
A NAV pénzügyi nyomozói revizorokkal, IT egységekkel és a Bevetési Főigazgatóság pénzügyőreivel egyszerre hatvan helyszínen jelentek meg: cégek székhelyén, telephelyén, könyvelő irodákban és egy ügyvédnél tartottak házkutatást.
A bűnszervezet akasztói vezetőjénél tartott reggeli házkutatás során nem csak az aznapi értékesítéshez kapcsolódó számlákat, hanem a cukorbeszerzés igazolására szolgáló fiktív számlákat is megtalálták. Mellettük lapultak az előre legyártott szállítólevelek és átadás‐átvételi jegyzőkönyvek is. A lefoglalt iratok szemmel láthatóan ugyanazzal a számlázóprogrammal, ugyanazon minta alapján készültek. Az akció alatt egy budapesti helyszínen megjelent egy lengyel kamion, amely éppen a fiktív számlákon szereplő cukrot szállította volna le a tényleges vevőnek. A NAV munkatársainak köszönhetően a szállítmány nem ért célba, és az újabb áfavisszaélést is sikerült megakadályozni. A lefoglalt iratok szerint a bűnszervezet 119 forint plusz áfa kilónkénti árat tudott produkálni a cukor értékesítésekor.
A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket, és bankszámlákat zároltak.
A bűnszervezet irányítóit, a haszonhúzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, míg a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Tizenegy személyt őrizetbe vettek. Azóta a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.
A házkutatásról és az őrizetbe vett személyek szállításáról készült videofelvétel médiaszerverünkről letölthető: http://media.nav.gov.hu/media. Jelszókérés: sajto@nav.gov.hu. Kérjük, a felvételen esetlegesen előforduló autórendszámokat, márkajelzéseket és a filmen szereplő személyek arcát szíveskedjenek kitakarni!

Barnáné Horváth Melinda sajtóreferens

Leave a Reply 2259 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: