< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsynak mennie kell

| Mobile | RSS

Matolcsynak mennie kell

2015. április 20. | hozzászólás | Közélet

Matolcsynak mennie kell

Egyre egyértelműbbé válik, hogy a jegybank elnöke is felelős a pénzügyi ellenőrzés mulasztásaiért FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt heti jelentése is igazolja a kritikát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége nem volt megfelelő, a brókerbotrány miatt a szocialisták szerint vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet. Ezért ismét Matolcsy György jegybankelnök és a többi mulasztó MNB-vezető lemondását követelik. A gazdasági tárca közben benyújtotta a brókerbotrány tanulságaira reagáló javaslatát, amely szigorúbbá tenné a pénzügyi felügyeleti vizsgálatokat, ám ez továbbra sem garancia arra, hogy azok eredményessége javulni fog.

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ legfrissebb jelentése a PSZÁF 2009-13, és az MNB 2012-13 közötti működésében. Az ÁSZ különösen a két szervezet összevonásának jogszabályi hátterét kifogásolta. Burány Sándor szombaton felidézte, a jelentés szerint a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárásoknál is elkövettek hibákat. A költségvetési bizottság szocialista elnöke szerint a PSZÁF MNB-be való olvasztásával nem lett hatékonyabb a pénzügyi felügyelet, sőt a jegybank asszisztált, falazott százmilliárdok ellopásához. Felhívta a figyelmet arra is, hogy négy hónappal a Quaestor csődje előtt az MNB még megadta az engedélyt a cégnek a kötvénykibocsátások folytatására mintegy 70 milliárd forint értékében. A 2014. november 20-i dokumentumot az MNB felügyeletért felelős alelnöke, Windisch László írta alá. Burány kijelentette: a jegybank felelős a kialakult helyzetért, és igaza van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki április elején azt mondta, a brókerügyben vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet. Burány szerint az MNB-nek el kell ismernie a felelősségét, és a felelős vezetőknek – élükön Matolcsy György jegybankelnökkel – távozniuk kell, a jegybanknak pedig be kell szállnia a kárrendezésbe.

Ám a Fidesz-frakció úgy látja, hogy a 2013-tól jegybanki irányítással megerősített pénzügyi felügyelet bebizonyította, hogy sokkal hatékonyabban képes észlelni és feltárni a pénzügyi szektor, a brókerpiac szabálytalanságait és azt az évtizedes pénzügyi korrupciót, amely a szocialisták kormányzása idején teljes nyugalomban működhetett. Szakértők szerint a brókerbotrányok fényében ez az állítás nevetséges, hiszen nem az összevont felügyelet tárta fel a bűncselekményeket, hanem a Buda-Cash esetében a cég vezérigazgatója közölte a jegybankkal, hogy másfél évtizede törvénysértő cselekedetek sorozatát követték el, a Quaestor pedig öncsődöt jelentett. Az más kérdés, hogy a közvéleményt félrevezették, és a csődbejelentés napokat késett. Vagyis szó sincs arról, hogy a felügyeleti munka hatékonyabbá vált volna, sőt a korábban feltárt hiányosságok esetében sem vizsgálták, hogy a szükséges korrekciók megtörténtek-e? A Quaestor értékpapírcégének működését csak múlt pénteken függesztették fel, pedig a botrány március 10-én robbant ki.

Érdemi változást a gazdasági tárca által beterjesztett törvénytől sem lehet várni. Az MNB a hitelintézeteknél, biztosítóknál, befektetési vállalkozásoknál, árutőzsdei szolgáltatóknál, befektetési alapkezelőknél legalább háromévente átfogó vizsgálatot végez majd, a jelenlegi öt év helyett. Lényeges újítás, hogy a helyszíni vizsgálat haladéktalanul is megtartható, továbbá indokolt esetben lezárt területet, épületet, helyiséget is fel lehet nyitni az ott tartózkodók akarata ellenére is. Súlyos piaci visszaélés gyanúja esetén az eljárási határidők rövidebbek lesznek a normál vizsgálatokhoz képest. A Befektető-védelmi Alap (Beva) által fizetendő kártalanítás mértékét a javaslat 100 ezer euróra emelné. Ezzel a bankszakma nem ért egyet, mert ezzel az ügyfelek reális kockázatviselése is csorbul (például a részvényeken és más termékeken nagyot is lehet bukni.) A Beva és az OBA összevonása még nem történik meg, de ez már csak idő kérdése.

szerző:Bonta Miklós
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: