< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Fergeteges Örmény emléknap – genocídium 100. évfordulója- a nemzetiségi házban

| Mobile | RSS

Fergeteges Örmény emléknap – genocídium 100. évfordulója- a nemzetiségi házban

2015. április 21. | hozzászólás | Kultúra

örmények rózsa 012örmények rózsa 016örmények rózsa 015örmények rózsa 011örmények rózsa 009örmények rózsa 012örmények rózsa 004örmények rózsa 003örmények rózsa 002örmények rózsa 001
Fergeteges Örmény emléknap – genocídium 100. évfordulója- a nemzetiségi házban

Szegeden Dr. Tóth Rózsa az DMKÖKE elnök asszonya nyitotta meg az ünnepi emlékezést, az örmény genocídiumot. A terem megtelt látogatókkal. Nemcsak örmények, hanem németek, ukránok s még sokan mások is eljöttek erre az ünnepi megemlékezésre.

Az elnök asszony elcsukló hangon beszélt az örmények megalázásáról, valamint a szisztematikus kiirtásáról. A lelke háborgott s annak zenéje kiemelte a bánat, a kín fájdalmas emlékeit. Ez az érzés látszott az emberek arcán is. A teremben a fotó kiállítás tette látványossá a nyitó beszéd hullámzását.

A fotókról szinte csepegett a vérengzés, a családok kiirtása, az örmény embereket válogatás nélkül, lábánál fogva akasztották fel, a nőket megalázták a családjukkal együtt. Az elnök asszony hangja többször megcsuklott!
A fotók látványa megdöbbentette a hallgatóságot.

Légszomjat kaptunk a törökök kegyetlenségeitől. Válogatott kínzásoknak lehettünk „szemtanúi”!
Az a történelmi bűn, amelyet ma örmény népirtásként ismerünk, ” a XX. század első népirtása” – ként él a köztudatban. Az örmény néppel szemben 1894 és 1923 között elkövetett bűnök ugyanis teljességgel kimerítik a népirtás fogalmát.

Rózsa asszony a megemlékezést egy saját verssel zárta, amit Örményországi kiránduláskor írt 2003 –ban.
A grafikusnő, a tanárnő, a filozófus, a rajzművész olyan hangulatot keltett, hogy több embernek csillogott a könny a szemében.

Sajnálom, a város – Szeged- vezetői, képviselői nem jelentek meg e kiemelt rendezvényen!

2015.április 21
-lio-

Leave a Reply 381 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: