< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lázár beszólt Orbánnak

| Mobile | RSS

Lázár beszólt Orbánnak

2015. április 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lázár beszólt Orbánnak

Lázár János egy korábbi parlamenti ülésen. FOTÓ: Vajda József

Semmi keresnivalója az állami pénznek a profi sport finanszírozásában – hangzott el Lázár János szájából tegnap a parlamentben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az MSZP-s Heringes Anita kérdésére felelt az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben, és válaszából az derült ki, hogy egészen más elképzelései vannak a sportfinanszírozásról, mint főnökének. Orbán Viktor ugyanis – mint ismert – korábban azt nyilatkozta, hogy ő szeretne lenni az a miniszterelnök, aki a legtöbbet teszi hazája labdarúgásának felvirágoztatásáért.

De Lázár nemcsak a kormányfői vonallal ment szembe tegnap, hanem a független magyar bíróság döntésével is. “Mikor ismerhetjük meg Lázár János hotelszámláját” – kérdezte ugyanis az LMP-s Szél Bernadett a minisztertől. Egy hónapja jogerős bírósági ítélet van arról, hogy ki kell adni Lázár kifogásolt utazásainak adatait, “ha ezt nem teszi meg, az épp olyan, mint ha rajtakapnák, hogy ellop egy kiflit a boltból, de csak gyorsan visszateszi” – fogalmazott Szél. A tárcavezető a kérdésre azt válaszolta, hogy az utazások részleteit az ország érdeke miatt nem adhatja ki, ha pedig magánügyről lenne szó, abba nem avatna be másokat. “Hogy kivel találkoztam, azt a bírósági ítélet nyomán sem fogom nyilvánosságra hozni” – tette hozzá.

A Fővárosi Ítélőtábla márciusi, másodfokú ítélete helyben hagyta azt a 2014. májusi részítéletet, mely kötelezte a tárcát a 2012-13-as a svájci és olasz utazások részleteinek közzé tételére, emellett arról is nyilatkozniuk kell, pontosan milyen államtitkári feladatok érdekében volt szükség az utazásokra. Lázár felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, de az adatokat ettől függetlenül ki kell adni. Megírtuk: az Origo.hu cikkei nyomán kiderült, hogy a tárcát vezető – akkor még – államtitkár 2012-2013-as angliai, olaszországi és svájci kiküldetéseinél jóval nagyobb összeget számoltak el, mint más vezetők hasonló útjainak esetében.

A kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást az utazásokról, ezért Pethő András, a portál azóta felmondott munkatársa a Transparency International korrupcióellenes szervezet segítségével közérdekű adatigénylési pert indított. Mivel az angliai úttal kapcsolatban titkosított adatok is felmerültek, a bíróság ketté bontotta a pert – az angol út kapcsán máig nem született döntés. A tavaly májusi tárgyaláson azonban kiderült, csupán Lázár és egyetlen társa vettek részt azon a három utazáson, amelyeken összesen csaknem kétmillió forintos szállodaszámla keletkezett. A miniszter ezek után közölte: “rögvest a költségvetés rendelkezésére bocsátja” azt a kétmillió forintot, amelyet útjain használt fel, s pikírt megjegyzéseket tett az ügyről cikkező újságírónak is. Ezt követően, június elején “közös megegyezéssel” távozott az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő, majd nem sokkal később Pethő és még több tucat más kolléga is.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |