< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Vajnánál a fideszes távirányító?

| Mobile | RSS

Vajnánál a fideszes távirányító?

2015. április 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Vajnánál a fideszes távirányító?

FOTÓ: Tóth Gergő

Vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a “jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium” lesz a Napi Gazdaságból – közölte a lapot kiadó Napi Gazdaság Kiadó Kft. azután, hogy a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Liszkay Gábor megvásárolta a kft. száz százalékos üzletrészét.

A Népszava által elsőként közölt információt megerősítő közleményből ugyanakkor nem derült ki, hogy az átalakulás mikor vagy meddig történik meg, de utaltak arra, hogy a következő hónapokban – az eddigi “erős gazdasági jellegének” megőrzése mellett – társadalmi, közéleti, politikai, kulturális tartalommal bővítik az ezek szerint valóban a Magyar Nemzet hiányát orvosolni kívánó napilapot. Annak ellenére, hogy egy hónapja a lap ügyvezetője, Keresztesi Péter még “utcai pletykának” minősítette az eladást és az átalakítást is, a hvg.hu értesülései szerint már ma kétoldalnyi belpolitikával bővül tartalma, új nevet pedig szeptemberben kaphat. Liszkay a Magyar Nemzettől februárban vele együtt távozó Csermely Pétert nevezte ki főszerkesztőnek.

Bár egyelőre a Napi Gazdaság és a Habony Árpád-Győri Tibor pároshoz köthető Modern Media Group (MMG) Zrt. ugyanazon óbudai címen osztoznak, a Napi a média-befektetővé vált miniszterelnöki főtanácsadó és a Nézőpont-tulajdonos tevékenységétől függetlenül veszi fel a harcot Simicska portfóliójával szemben. Az MMG profiljában lapunk információi szerint a közéleti véleményportál, a via.hu, valamint a Helyi Témát helyettesítő új ingyenes magazin szerepel, később pedig egy új rádiót is indíthatnak a mai Gazdasági Rádió frekvenciáján.

Eközben a Hír24 szerint az MMG-t 6 millió forintért alapította az a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, ahol az egykori elszámoltatási kormánybiztos, Zugló ex-polgármestere, Papcsák Ferenc is ügyvédbojtár volt. Az iroda dolgozott már a nemzetgazdasági és a fejlesztési minisztériumnak, ráadásul a gazdasági tárca felkérésére mintegy 50 millió forintért ő készítették elő a kaszinókoncessziós szerződéseket is. Ez a Habonnyal jó viszonyban lévő Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak jött jól, a Las Vegas Casino Kft. nevű érdekeltsége legutóbb 2025-ig kapott koncesszió-hosszabbítást, mint megírtuk, a cég kérésére.

Figyelemre méltó az ügyvédi iroda alapítójának kormányközeli kapcsolata is: Sárhegyi Zoltán ugyanis jelenleg is a választások tisztaságát biztosító Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja. 2010 nyarától kóstolt bele a médiába, tagja volt ugyanis a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. igazgatóságának is; a cégben – mint a Hír24 megjegyezte – ekkoriban kisebbségi tulajdonos volt a ceglédi Hungária Értékpapír Zrt. is, azaz Habonyék ügyvédje az “álbróker” Kecskésné Jolika egyik érdekeltségében volt vezető, a hungáriás Seres Istvánnal együtt.

Eközben a Simicska Lajos médiaérdekeltségei elleni hivatalos bojkottot tagadó kormányzati retorikával szemben Rogán Antal tegnap az M1-en elismerte: a Fidesz egy frakcióülésén úgy döntött, „sajtóosztályuk többé nem szervez kötelező programot” politikusaiknak ezekbe a médiumokba. Eddig Lázár János, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter is tagadta a bojkottot. Rogán szerint „csak a vak nem látja”, Simicska médiumai egyre közelebb kerülnek a szélsőjobbhoz.

A Magyar Nemzet amúgy tegnap két véleménycikkben is a Fideszt, illetve Lázár Jánost bírálta. Az egyikben amiatt, mert a vagyonnyilatkozatok és furcsa vagyonosodások nyomán bizalmat vesztő „keményen dolgozó kisemberek” joggal várják el a korrupciós ügyek feltárását (hiába), a másikban pedig azt írták róla, „stílusával, hatalmi cinizmusával sokat tesz azért, hogy a nemzeti oldal választóiban kialudjon a régi tűz”.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |