< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Több gyermek számára lesz napi háromszori étkezés térítésmentesen

| Mobile | RSS

Több gyermek számára lesz napi háromszori étkezés térítésmentesen

2015. április 22. | hozzászólás | Közélet

Több gyermek számára lesz napi háromszori étkezés térítésmentesen

A kiterjesztés szeptembertől esedékes

A kormány a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével egyidejűleg, szeptember 1-jétől lényegesen kiterjeszti az ingyenesen étkező gyermekek körét – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden.

Novák Katalint annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a femina.hu oldalon az jelent meg: a kormány úgy adna sokkal több ingyenes ételt, hogy annak árát az önkormányzatokkal fizettetné meg.
A több ingyenesen étkező gyerek több pénzt is igényel, azonban az összeg, amellyel a tárca kalkulál, és amennyit rászánnának az ingyenesség kiterjesztésére, egyszerűen nem lesz elég – idézi a honlap a vg.hu számításait.
Az államtitkár erre reagálva elmondta: ősztől a jelenleginél 172 ezerrel több, mintegy 358 ezer bölcsődés és óvodás korú gyermek étkezhet majd napi háromszor ingyenesen, aminek az idei központi költségvetés biztosítja a fedezetét.
A gyermekétkeztetés költségvetési előirányzata az elmúlt években jelentősen növekedett, 2010-hez képest az erre a célra fordított támogatás összege megduplázódott: 29 milliárdról csaknem 62 milliárdra emelkedett – tette hozzá. “2016-ban 70 milliárd forintnak megfelelő összeg áll majd rendelkezésre a központi költségvetésben” – mondta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy a korábbi finanszírozási rendszer 2014-ben – az önkormányzatok javára – jelentősen átalakult, és feladatalapú finanszírozás lépett életbe.
“Ez a támogatási rendszer garantálja, hogy az önkormányzatok támogatás formájában hozzá fognak jutni az ingyenes gyermekétkeztetés bővítése kapcsán kieső bevételekhez, valamint a többletlétszámból fakadó esetleges kiadási többlethez” – fűzte hozzá.
Az új finanszírozási mechanizmusnak köszönhetően a megfelelő saját bevételi lehetőségekkel nem rendelkező települések a nettó – bevételekkel csökkentett – elismert kiadásukhoz szükséges valamennyi forrást megkapják – közölte Novák Katalin.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: