< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Vitába keveredett a kormány az EU bankjával a metrókocsik miatt

| Mobile | RSS

Vitába keveredett a kormány az EU bankjával a metrókocsik miatt

2015. április 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Vitába keveredett a kormány az EU bankjával a metrókocsik miatt

Vita folyik a magyar kormány és az Európai Beruházási Bank (EIB) között a hármas metró felújításáról – mondta a Világgazdaságnak Baranyai László, az EU finanszírozó bankjának alelnöke.

Vita folyik az EIB és Budapest között a hármas metró felújításával kapcsolatban – közölte Baranyai László, az EU bankjának alelnöke a VG interjújában.

Született egy döntés a magyar kormány részéről a garanciavállalásról, és arról is, hogy a felújítást a gördülőállomány rekonstrukciójával bonyolítják le – idézte fel.

“Ebben vita van a bank és Budapest között: a mi szakértőink szerint célszerűbb lenne új eszközöket beszerezni. A döntés azonban nem a mi kezünkben van, illetve csak annyiban a mi kompetenciánk, hogy meghatározzuk: a magyar kormány által megszabott feltételek szerint részt kívánunk-e venni a finanszírozásban” – tette hozzá.

Fotó: Stiller Ákos

Korábban a francia Alstom is azt javasolta, hogy új kocsikat szerezzenek be a 3-as metróra, a gyártó részben emiatt nem is ad be ajánlatot a felújításra kiírt tenderen, mert a felújítás szerintük mindössze 20 évre garantálná a régi járművek további működését.

Az Alstomnál a Népszabadság korábbi beszámolója szerint úgy gondolják, hogy az új kocsik biztonságosabb, kényelmesebb és költséghatékonyabb módon szállítanák az utasokat legalább 30 évig. Ez a megoldás az Alstom számításai szerint éves költségszinten mintegy 15 százalékkal kevesebbe kerülne az üzemeltető BKV számára – tette hozzá akkor a lap.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |