< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kővári I. Bence:Új prológus

| Mobile | RSS

Kővári I. Bence:Új prológus

2015. április 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kővári I. Bence:Új prológus

Nyugaton nem látják az egyértelmű különbségeket a Jobbik és a kormánypártok között

szerző:Kővári I. Bence

Megerősödni látszik az állítás, amely szerint a Jobbik fokozatos térnyerése nemcsak az itthoni közhangulatra nyomta rá a bélyegét, de elérte, hogy Brüsszel ismét fokozott figyelemmel viseltessen Magyarország iránt. Az időközben szelídebb arcot öltött szélsőségek eredményei bár változást idézhetnek elő a politikai erőtérben, ezzel a változással hosszú távon az unió szempontjai talán még kevésbé érvényesülnének. Nyugaton ugyanis nem látják az egyértelmű különbségeket a Jobbik és a kormánypártok között. Éppen ezért nem marad más hátra számukra, mint megpróbálni hamvaiból feltámasztani az egykori baloldalt.

Brüsszelben világosan tudják, hogy ez a kísérlet, amennyiben sikerrel jár, érvényes találat lehet az ország „testén” a bevett szankciók gyakorlásával, a sokadik kötelezettségszegési eljárás elindításával, avagy a 700 milliárd forintos forrásmegvonásokkal – amelyek bár önmagukban is jelentős áldozatokkal járnak, de még így sem képesek megtörni a magyarok egységét.

Cselekvőképes politikusok híján azonban minderre nem mutatkozik más lehetőség számukra, mint Gyurcsány Ferenc kirángatása tetszhalott állapotából, s visszaküldése a köztudatba a rocksztár, illetve a lemezlovas szerepkörein túlmenően is. Brüsszelnek még mindig ő az ideális magyar politikus: kellően européer a nemzeti érdekek feladása árán is, tökéletesen megalkuvó az egyértelmű versenyhátrány vállalása mellett is. Mindezek mellett a végletekig integrációpárti, a szakértői kormányzás éllovasa, akinek a neve garanciát jelent az évtizedes törlesztést megkövetelő IMF-hitelek felvételére is.

Ennek a folyamatnak volt az első része, hogy az Európai Bizottság a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Zrt.-t bízta meg a – hazánkra is jutó – európai uniós források elosztásának ellenőrzésével. Az unió így két legyet ütött egy csapásra: megjutalmazta az egykori szövetségest, akit újra hivatalosan is a játéktérre helyezett, s mivel ezzel a lépéssel Gyurcsány zsarolási potenciálját is erősítette, a kormánynak is ártott.
A brüsszeliek terve ráadásul szoros összefüggésben áll Gyurcsány Ferenc és általában a bukott baloldal jelen helyzetben szokásos módszertanával: a politikai bukást és a széthullást követően már nem veszélyezteti a manőverezést a közvélemény figyelme, megkezdődhet az egykori politikai hatalom gazdasági tőkévé konvertálása. Miután mindez végbement és a korábbi ámokfutás úgy-ahogy feledésbe merült, elindulhat a folyamat visszafelé: kezdetét veheti a gazdasági erő visszaforgatása a politikába a ,,tiszta lap”, a ,,megújulás” és az ,,új csapat” kiabálása mellett.

Bizonyára ezt érezte Lázár János is, aki felvetette a gyanúját annak, hogy Gyurcsány illegális pártfinanszírozásba kezd az újonnan befolyó összegből, és így próbálja megerősíteni pártját, a Demokratikus Koalíciót.

Mindettől függetlenül az unió megállapításai nem biztos, hogy helytállóak. Bár továbbra is Gyurcsány Ferenc az egyetlen karakteres szereplő a baloldalon, már nem valószínű, hogy képes lesz szembetűnőbb fordulat kieszközölésére. A volt miniszterelnök csak akkor válhatna Orbán Viktor kihívójává, ha képes lenne új tartalommal megtölteni az itt kiüresedett, ott hiteltelenné vált baloldali értékkatalógust, s azt megfelelő üzenetek formájában célba is tudná juttatni a választópolgáraihoz. Jelen pillanatban egyetlen lehetősége van: a kivárás. A Brüsszeltől kapott lehetőség lehet az új kiindulópont, az új prológus, amely ha a kormányzóképessé válás esélyét nem is adja, de az ad hoc hangulatkeltés eszközeit mindenképp magában hordozza a következő konfliktusig.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |