< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Zavaros fideszes mosakodás atomtemető ügyben

| Mobile | RSS

Zavaros fideszes mosakodás atomtemető ügyben

2015. április 26. | hozzászólás | Közélet

Zavaros fideszes mosakodás atomtemető ügyben

 

Zavaros fideszes mosakodás atomtemető ügyben

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő válaszolt egy együttes politikus aggodalmaira. Mint írta, a paksi bővítés és a hulladéktároló több társadalmi előnnyel jár, mint kockázattal, és a lakosság közmeghallgatáson nyilváníthat véleményt – amit épp a fideszesek szavaztak le. Lázár János a levegőbe beszélt – a Fidesz magukra hagyta a pécsieket!

Megtörte a kormánypárti hallgatást Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő a Pécs mellé tervezett atomhulladék-tároló ügyében, Berkecz Balázs Együtt elnökségi tag levelére válaszolva. A baranyai politikus szerint a paksi bővítés és a hulladéktároló több társadalmi előnnyel jár, mint kockázattal, és a lakosság közmeghallgatáson nyilváníthat véleményt – mindez újdonság a Fidesz részéről.

Még március közepén írt levelet az összes baranyai kormánypárti országgyűlési képviselőnek és Páva Zsolt pécsi polgármesternek Berkecz Balázs azt firtatva, hogy a kormánypárt prominens helyi képviselői egyetértenek-e a jelen állás szerint Pécs szomszédságába, Bodára tervezett állandó atomhulladék-tároló tervével. A szigetvári politikust eddig egyedül Tiffán Zsolt méltatta válaszra, mintegy egy hónappal a neki címzett levél után.

Egyoldalas levelében Tiffán nem ad határozott választ arra az eldöntendő kérdésre, hogy támogatja-e a nagy aktivitású atomhulladék Pécs mellett való elhelyezését, ám megjegyzi, hogy a kormány egyik fő feladata Magyarország energiaellátásának biztosítása, ennek elsődleges eszköze pedig a paksi atomerőmű bővítése az általa nyújtott versenyképes áramárak révén – mindez több szakértő szerint igencsak kétséges álláspont.   Mindez viszont azzal is jár, teszi hozzá a kormánypárti politikus, hogy a hatályos nemzetközi egyezmények értelmében az atomhulladék tárolásáról nekünk kell gondoskodnunk. A magas aktivitású anyagokat fogadó állandó hulladéklerakó kialakításakor az elsődleges szempont a biztonság, hangsúlyozza Tiffán, hozzátéve, hogy az erőműbővítés és a hulladéktárolók által nyújtott „társadalmi előnyök” értéke jóval nagyobb, mint a „vállalt kockázat társadalom által elfogadott értéke”.

Zárásként a képviselő megjegyzi, hogy a lakosság közmeghallgatásokon képes befolyásolni az atomenergiával kapcsolatos döntéseket; mindez azért újdonság, mert az atomenergetikai törvény módosításában a kormány 100 méteres térségben szabná meg az érintettek körét, ami vajmi kevés lehetőséget nyújt arra, hogy a szomszédos települések lakói kifejthessék véleményüket a bodai atomtemető kapcsán. Tiffán álláspontja azért is újdonság, mert a pécsi közgyűlés fideszes többsége épp április 23-án szavazta le az LMP javaslatát egy május végén megtartandó közmeghallgatásról.

Bár a válasz homályosságával nem elégedett, Berkecz Balázs örömét fejezte ki, hogy a kormánypárti képviselő szerint is fontos a lakosság bevonása az atomenergiáról szóló döntésekbe; mint mondta, reméli, hogy a leendő pécsi közmeghallgatáson Tiffán Zsolt kifejti, hogy mi az atomenergia által jelentett kockázat társadalom által elfogadott értéke – írta a hvg.hu.


Lázár János a levegőbe beszélt – a Fidesz magukra hagyta a pécsieket!

A miniszter a levegőbe beszélt, amikor Szél Bernadettnek, hétfői parlamenti kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a pécsi önkormányzat meg fogja adni a város lakóinak a tájékoztatást a nukleáris hulladéktároló helyszínével kapcsolatos kutatási tevékenységről. Ennek az ellenkezője történik: másodszor sem támogatta a helyi fideszes többség az ezt célzó előterjesztést.
A pécsi közgyűlés ülésén Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő azt szerette volna elérni, hogy májusban legyen Pécsett közmeghallgatás, a város határaitól néhány km-re, Boda térségében, a nagy aktivitású nukleáris hulladéktároló lehetséges helyszínével kapcsolatos kutatásokról. A fideszes képviselők többsége ugyanakkor a javaslat napirendre vételét sem támogatta. Mindössze három kormánypárti képviselő volt, aki szembe mert menni a frakcióakarattal. A városvezetés tehát az egykori szocialista elődök útját járja, akik a Tubesre tervezett lokátor ügyében hagyták magukra a pécsieket.

A közgyűlés ülésére Páva Zsolt egy egészen cinikus, a demokráciát megcsúfuló javaslattal is élt. A működési szabályzat módosításával ki akarta ütni a pécsiek kezéből azt a lehetőséget, hogy aláírások gyűjtésével kényszerítsék ki a városvezetőktől az elsunnyogott közmeghallgatást. Ebből végül – a polgármester távollétében – visszatáncolt a Fidesz. Valamennyi képviselő megszavazta Keresztes László Lóránt módosító javaslatát, amelynek nyomán továbbra is garantált a pécsiek lehetősége, folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Előbb, vagy utóbb, de Páva Zsoltnak közvetlenül kell majd választ adni a pécsiek felé arra, hogy miért nem képviselik az érdekeiket az ügyben. Addig viszont folytatódnak az LMP, és a Patacs-Rácváros Egyesület által kezdeményezett pécsi fórumok, melyek közül a következőre május 28-án kerül majd sor. Erre ismét meghívást kapnak majd az invitálást az első alkalommal is elfogadó ellenzéki pártok, valamint az eddig távol maradó városvezetés, és a kutatásokat végző cég is.

dr. Keresztes László Lóránt
önkormányzati képviselő, LMP

forrás:greenfo hírlevél

Leave a Reply 244 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: