< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Quaestor-ügy: Lázár kavar, Orbán magyaráz

| Mobile | RSS

Quaestor-ügy: Lázár kavar, Orbán magyaráz

2015. április 27. | hozzászólás | Közélet

Quaestor-ügy: Lázár kavar, Orbán magyaráz

Győr nem is állampapírokban, hanem Quaestor-kötvényekben tartotta az adóforintokat – így a kancelláriát vezető Lázár János. Lázár hazudik – így a győri, amúgy fideszes, polgármester. Eközben Orbán magyarázza, miért a tisztességes bankoknak kell fizetniük a csalók után.

Lázár János a kancellária élén folytatja tovább – néha direkt módon Orbán- és kormányellenes – szabadrepülését. Legutóbb avval kavarta fel az egységesnek látszó kormányzati narratívát Quaestor-ügyben, hogy bejelentette: 10,8 milliárd adóforint ragadt be a brókercég bedőlésekor, az összeget önkormányzatok parkoltatták Tarsoly Csabánál. De még ezt is tromfolta a miniszter, amikor közölte: Győr – fideszes – vezetése pedig nem állampapírban, hanem bóvli Quaestor-kötvényben tartotta az adófizetők pénzét.

Korábban kiderült: a győri, egy milliárdos betétre akkor került sor, amikor idén a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, amely ennek hatására sosem látott mértékben erősödött. Ez a lépés sok pénzintézetnek és brókercégnek okozott egy pillanat alatt hatalmas veszteséget, így felmerül a gyanú, hogy a győri önkormányzat szívességként segítette ki így idén januárban Tarsoly cégét. (Tarsoly is, minként Szijjártó Péter külügyminiszter, győri illetőségű.) Utóbb az önkormányzat cáfolta a fenti összeesküvés-szagú feltételezést, mondván: a svájci döntés előtt már megszületett a határozat a pénzek elhelyezéséről.

Elvben önkormányzat kizárólag állampapírban tarthatja szabad pénzeszközeit – így többszörös törvénysértés, ha nagy kockázatú, vállalati kötvényeket vásárol. Épp ezért Lázár bejelentése után nem sokkal Borkai Zsolt, Győr kormánypárti polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy az általa vezetett testület szigorúan államkötvények vásárlásával bízta meg a brókercéget. ” … a miniszter úr tájékozatlan, és a tájékozatlanságából fakadóan valótlant állított.” – hazugozta le saját kormánya egyik tagját a polgármester.

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök megpróbálkozott a lehetetlennel: ésszerű magyarázatot igyekezett adni arra, hogy miért a tisztességesen működő bankoknak kell kifizetniük a csaló brókerek által okozott károkat. A kormányfő szerint “azt is kell látni, hogy egy pénzügyi rendszerben 10-15 éven keresztül pénzügyi csalások történhetnek, akkor is, ha a bank maga ebben nem vett részt, csak a brókerek, de mégiscsak a pénzpiacon történt, ezt ők látják, az irreális hozamokat, a pilótajátékot. Mégiscsak látták, hogy mi történik. Nem lehet úgy tenni, mintha derült égből villámcsapásként érte volna őket. A befektetőket és a magyar embereket ez villámcsapásként érte, ez érthető, mert mi nem tudjuk ezeket az összegeket elképzelni. De akik bent vannak a piacon, a szakmabeliek számára csak ismertek voltak ezek a természetellenességek. Én nem teszem a bankokat felelőssé ezé, de nem mondhatják azt, hogy teljesen kívül vannak ezen a jelenséghalmazon.”

Vagyis az orbáni logika szerint “bűnös, aki néma” – a bankszektornak tudnia kellett a csalásokról, hisz tisztában kellett lenniük a Quaestor által kínált hozamok irrealitásáról. Azt talán hagyjuk, mennyire nem igaz ez az állítás, az azonban érdekes, hogy amennyiben a pénzügyi szektor szereplőit ilyen módon felelősség terheli a károkozásért, akkor miért nem felelős a pénzügyi kormányzat. A bankokkal ellentétben ugyanis a felügyeleti szerveknek nem csupán joga, de kötelessége is ellenőrizni a vállalkozásokat, emellett hozzáférnek olyan adatokhoz, amelyekhez senki más. Ennek ellenére sem Orbán, sem a kormánypárti többség, egyetlen egyszer sem vettette még fel akár az elmúlt őt évben a pénzügyi felügyelet vagy a Nemzeti Bank felelősségének kérdését. Bár szerintük is terheli ezen intézményeket felelősség, ám kizárólag a 2002-2010 közötti időszakban – 2010-től e teher lehullt a pénzügyi kormányzatról. Ilyen ereje van a kétharmadnak.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: