< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nepál: egész nap égetik a holttesteket

| Mobile | RSS

Nepál: egész nap égetik a holttesteket

2015. április 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nepál: egész nap égetik a holttesteket

Már majdnem mindegyik magyart sikerült elérni Nepálban – ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden. Négyen közülük sérültek, őket kórházban ápolják. Közben már meghaladta az ötezret a szombati, hatalmas erejű földrengés halálos áldozatainak száma. A miniszterelnök szerint akár tízezer is lehet az áldozatok száma.
Lejátszás

Szinte kilátástalan a helyzete a nepáli fővárosban a túlélőknek, akik sátrakban, parkokban vagy éppen az utcán húzzák meg magukat. A segítség ugyanis késik a heves eső, az utórengések, a súlyosan rongálódott utak és a pénzhiány miatt.

„Nem tudunk hová menni, a lakóházak mind összeomlottak. Gyerekek, idős nők kénytelenek a szabadban lakni. Senki nem törődik velünk” – panaszkodott egy fiatal nő.

A sátrakban ráadásul nagy a zsúfoltság. A civilek és katasztrófaelhárítók sokszor puszta kézzel kutatnak túlélők után. Katmandu központjában sikerült egy embert élve előhozni a törmelék alól. Itt a kínai mentőalakulatok bukkantak rá egy túlélőre 62 órával a szombati, hatalmas erejű földrengés után. Csaknem másfél napba telt, mire a felszínre hozták. A férfi lába beszorult, ennek ellenére jók az esélyei a túlélésre.

Sokaknak nincs ilyen szerencséje. Óráról órára nő a halottak száma. A holttesteket elégetik, hogy megakadályozzák a járványok kitörését.

„A nap 24 órájában égetjük a holttesteket, a kormány utasításának megfelelően. A hadsereg adja a fát” – mondta egy helyi lakos.

A Külügyminisztérium négy magyar sérültről tud, őket kórházban ápolják, egy magyar-ausztrál állampolgár pedig hamarosan hazaindul. A többiek viszonylag jól vannak.

Az aradi hegymászóval, Török Zsolttal készített dokumentumfilmet nem sokkal a tragédia előtt az az amerikai filmes, aki szombaton meghalt a Himaláján. Tom Taplinről a román színekben mászó Török Zsolt társa beszélt, aki félórával a földrengés előtt utazott vissza Romániába.

atv.hu
forrás: atv.hu

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |