< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A Ryland –papirusz, avagy miről tanúskodik?

| Mobile | RSS

A Ryland –papirusz, avagy miről tanúskodik?

2015. április 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A Ryland –papirusz, avagy miről tanúskodik?

Mért olyan fontos János evangéliumának ez a töredéke azoknak, akik szeretik a bibliát? Legalább két okból. Elsőként azért, mert arról árulkodik, hogy a korai keresztények mennyire nagyra becsülték az Írásokat.

Ez a töredék az i.sz. második felében keletkezet, vagyis csupán néhány évtizeddel János apostol halálát követően. Azt leszögezhetjük, hogy ez a kis papirusztöredék a Keresztény Görög Iratok legrégebbi kézirattöredéke.

Azt i.sz. második századában az írott szövegeket tekercsekben és kódexekben őrizték meg. A tekercsek papirusz-vagy pergament darabokból voltak összeöltve egyetlen hosszú ívvé, melyet aztán összetekertek, és ha szükség volt rá, széttekerték. az esetek többségében a tekercsnek csak az egyik felére írtak.

A tudósok által megtalált tekercseknek mind a két oldalán írások voltak., ami azt jelenteti, hogy nem tekercs, hanem kódex lehetett. A kódex pergamen- vagy papiruszlapokból volt összevarrva, melyet úgy hajtogattak 9ssze, mint egy könyvet.

Mi volt az előnye a kódexnek a tekercsel szemben?

Azt tudni kell, hogy a korai keresztények evangéliumhirdetők voltak. Beszélte az utcákon, otthonaikban, piacokon a Bibliáról. Ezért az Írások kódex formában voltak náluk! Ezenkívül a kódexből könnyebb volt másolatokat készíteni a gyülekezetnek és az egyes keresztényeknek. Az evangéliumot folyamatosan másolták, ami hozzá járult a kereszténység gyors terjedéséhez.

A Ryland- papirusz azért is fontos számunkra, mert kiderül belőle, hogy hűségesen adták tovább a Biblia eredeti szövegét. Jóllehet csupán néhány verset tartalmaz János evangéliumából, azok szinte teljesen megegyeznek azzal a szöveggel, melyet a mai Bibliákban olvashatunk!

Természetesen a Ryland- papirusz csak egy a sok ezer töredék és kézirat közül , amely mind megerősíti, hogy azt eredeti bibliai szövegeket hűen adták tovább.

Az viszont igaz, a keresztények nem régészeti leletektől függnek. Mégis nagyon hiterősítő, amikor egy – egy ilyen régi Drágakő alátámasztja a Biblia szavait!

2015 április 30 -lio-

Leave a Reply 883 megnézve, 3 alkalommal mai nap |