< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Több ezer tonna mérgező hulladékot hagyott hátra egy budapesti cég

| Mobile | RSS

Több ezer tonna mérgező hulladékot hagyott hátra egy budapesti cég

2015. május 1. | hozzászólás | Közélet

Több ezer tonna mérgező hulladékot hagyott hátra egy budapesti cég

Több ezer tonna, azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen egy zagyvaszántói ipartelep elbontása után, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét. A bontást végző budapesti cég ügyvezetője ellen vádat emelt a Hatvani Járási Ügyészség.

A 31 éves vezető ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat – tájékoztatta a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A budapesti kft. 2011 szeptemberében vásárolta meg a felszámolás alatt álló zagyvaszántói azbesztcementgyárat. A vádlott tudta, hogy a telepen veszélyes hulladék található, és azt is, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel, valamint a terület bejárásakor látta a pakuratároló medencét, amelyben nagy mennyiségű olajszármazék volt – olvasható az ügyészségi közleményben.

Hozzátették: egy 2012-es környezeti állapotvizsgálat is megerősítette, hogy az ingatlanon azbesztpala-lerakat van, és az ott tárolt gázolaj potenciális környezeti veszélyforrást jelent.

Azt írták, mindezek ellenére a vádlott által vezetett kft. úgy kezdte el a gyár bontását, hogy “minden tekintetben figyelmen kívül hagyták az építésügyi hatóság határozatában, illetve a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírt rendelkezéseket”. Csaknem 19 ezer köbméter hulladékot hagytak kezeletlenül a területen, a pakuratárolóban lévő anyagot pedig annak ártalmatlanítása nélkül ismeretlen helyre szállíttatták.

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el a gazdasági társaságok vezetésétől.

A Heves Megyei Főügyészség megállapította, hogy az illetékes közigazgatási hatóság – jelentős összegű költségeket megelőlegezve – már intézkedett a hulladék szabályszerű kezeléséről és elszállíttatásáról, a vádlott által vezetett kft.-vel szemben pedig 8,7 millió forint környezetvédelmi bírságot szabott ki.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: