< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Betiltott, amerikai bombákat használtak a szaúdiak Jemenben

| Mobile | RSS

Betiltott, amerikai bombákat használtak a szaúdiak Jemenben

2015. május 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Betiltott, amerikai bombákat használtak a szaúdiak Jemenben

Nemzetközileg betiltott, amerikai gyártmányú kazettás (fürtös) bombákat vetett be a szaúdi vezetésű arab koalíció a jemeni síita húszi lázadók ellen – közölte vasárnap a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.
A HRW legfrissebb jelentése szerint fényképek és videofelvételek is bizonyítják, hogy a Jemenben beavatkozó szövetség repülőgépei az utóbbi hetekben kazettás bombákat vetettek be a felkelők egyik fellegvárának tartott észak-jemeni Szaada tartományban.

A New York-i székhelyű csoport szakértői műholdképek elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a Rijád vezette koalíció gépei lakott területek közelében is dobtak le kazettás (fürtös) bombákat.

Ez a fegyvertípus egy olyan légibomba, amely kisebb robbanótöltetek sokaságát tartalmazza, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra nézve még a háborús konfliktusok után is. Sem az Egyesült Államok, sem Szaúd-Arábia vagy Jemen nem ratifikálta a fürtös bombák használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 116 állam Dublinban.

“Ezeket a fegyvereket soha, semmilyen körülmények között nem lenne szabad használni” – hangsúlyozta Steve Goose, a HRW fegyverkérdésekben illetékes igazgatója.

Rijád a légi hadjárat kezdete óta tagadja, hogy kazettás bombákat vetnének be Jemenben.

Szaúd-Arábiát és szövetségeseit egyre komolyabb nemzetközi bírálatok érik a civil áldozatok magas számáért.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait.

Korlátozott szárazföldi hadműveletet indított a szaúdi koalíció Ádenben

“Korlátozott létszámú koalíciós erők érkeztek Ádenbe és további katonák várhatóak” – mondta egy név nélkül nyilatkozó illetékes. Jemeni katonai források szerint legalább húsz külföldi felderítő érkezett a kikötővárosba. Az al-Gad című helyi lap arról számolt be, hogy a szövetséges katonák már csatlakoztak a városban zajló összecsapásokhoz. “A koalíciós erők vasárnap reggel Ádenbe érkezett első hulláma bekapcsolódott a (húszik elleni) harcokba” – közölte az újság.

Szemtanúk szerint a feketébe öltözött, álarcos katonákat vasárnap tették le Áden al-Manszúra negyede és repülőtere között. A landolás helyszíne felett állítólag katonai helikopterek köröztek.

Ahmed Aszeri, az arab koalíció parancsnokságának szóvivője később azt közölte, hogy a szövetség nem indított nagyobb szabású szárazföldi offenzívát Jemenben. A tábornok kijelentette, hogy nincsenek külföldi harcoló erők Ádenben, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy vezényeltek-e különleges erőket a városba.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király nemrégiben arra utasította az ország legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejének számító Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon a jemeni katonai művelethez.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |