< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A túltolt illiberalizmus miatt semmisült meg a Fidesz Kiskunfélegyházán

| Mobile | RSS

A túltolt illiberalizmus miatt semmisült meg a Fidesz Kiskunfélegyházán

A túltolt illiberalizmus miatt semmisült meg a Fidesz Kiskunfélegyházán

Kapus Krisztián és Kósa Lajos (Facebook)

Viharos időszakot zárt le Kiskunfélegyháza a tavaly őszi önkormányzati választással. Az előző ciklusban Kapus Krisztián, a város fideszes polgármestere egészen bizarr kísérlettel próbálta kiépíteni az illiberális berendezkedést önkormányzati szinten. Azonban az állandósult konfliktusokból, hatalomkoncentrációból és kézi vezérlésből végül a Fidesz-frakciónak is elege lett. Mivel a polgármester megítélése az országos pártvezetését is megosztotta, felülről sem tudták megoldani a konfliktust. Az eredmény: a Fidesz helyi szervezete teljesen összeomlott, Kapus és a párt ősszel totális vereséget szenvedett Félegyházán.

Annak ellenére, hogy nem volt komoly ellenfele, és a körzet országgyűlési képviselője volt, Kapus Krisztián 2010-ben csak gyenge többséggel tudta megszerezni Kiskunfélegyházán a polgármesteri széket. Így juthatott arra, hogy politikai túlélése szempontjából célravezetőbb lesz, ha a város lakói inkább félik, mint szeretik.

Ennek megfelelően valóságos tisztogatást hajtott végrea városházán és az önkormányzati intézményekben, a helyi médiát pedig megpróbálta teljesen bedarálni, hogy más közéleti szereplők ne kapjanak megszólalási lehetőséget – lehetőleg még fideszesek sem.

A 30 ezres alföldi városban két rádióadó is működik: a kereskedelmi Sirius Rádió és az inkább fiatalokat megcélzó közösségi rádió, a Rádió Smile. Kapus a Sirius Rádió támogatására mindig számíthatott, hiszen annak tulajdonosai hagyományosan a jobboldalhoz álltak közel. (A Sirius-t működtető Félegyházi Hírlap Kft-nek egykor tulajdonosa, a rádiónak szerkesztője volt Gajdics Ottó is.) 2010 után Kapus Krisztián a Sirius ügyvezetőjét, Bakos Arankát az önkormányzat sajtósának nevezte ki, a rádióhoz pedig áramlani kezdtek a megbízások.

Forrásink szerint Kapus polgármestersége alatt a helyi vállalkozók körében általános vélekedés volt, hogy aki a városban és környékén pályázati pénzt akar nyerni, annak a projekt marketingkeretéből a baráti rádiónál is kell költenie. A rádió pedig minden héten egy órás műsoridőt biztosított a polgármesternek, hogy beszámoljon a város felvirágozattában elért újabb és újabb sikerekről.

Kevésbé volt kényelmes a korszak a másik rádió, a Rádió Smile számára, amelyre Kapus nem tudta kiterjeszteni a befolyását. Nem alap nélkül érezhették a rádió munkatársai, hogy Kapus és az általa uralt képviselő-testület mindent megtesz, hogy működésüket ellehetetlenítse: a korábban már megítélt médiatámogatást nem kapták meg, a bérleti díjukat sokszorosára emelték, a bérleti szerződésük felmondásával fenyegették őket. Ők azonban ilyen feltételek mellett is folytatták a rádiózást.

A Smile körül kialakult bizonytalan helyzetről a polgármester közvetlen irányítása alatt álló önkormányzati lap pedig rendszeresen beszámolt, ezzel is elbizonytalanítva a hallgatókat. Kapus azt is igyekezett megnehezíteni, hogy a rádió az új médiatörvény alapján rá háruló hírszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni: az önkormányzati intézmények dolgozóinak de facto megtiltották, hogy a rádiónak nyilatkozzanak, a rivális adó volt ügyvezetője által irányított sajtóirodától pedig többször nem kapták meg a városi rendezvényekre szóló meghívókat, így azokról csak utólag értesültek.

Hasonló sorsra jutott a helyi Trió Tv is: „Hiányoljuk a televízió részéről az objektív, tárgyilagos és hiteles tájékoztatást. Ezért döntöttünk amellett, hogy mindaddig, míg az egymás iránti objektív hozzáállás a helyi tv részéről ilyen mértékben csorbul, az elkövetkezőkben nem nyilatkozunk a helyi televízió munkatársainak” – büntetett 2011 szeptemberében az önkormányzat.

A fenti közleményt Kiskunfélegyháza város intézményeinek vezetői, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal vezetői írták alá. Mintegy Kövér László példáját követve, Kapus lényegében kitiltotta a sajtó képviselőt a testületi ülésekről. Ez gyakorlatilag lehetetlenné tette a rádió és a helyi tv munkáját, mert a karzatról nem tudtak használható felvételeket készíteni.

Csak a Kapus!

A helyi médiaháború másik frontvonala a városi lap, a Félegyházi Közlöny körül alakult ki. Kapus nem nézte jó szemmel a lap függetlenedését, ami azonban csak az után következhetett be, hogy 2013-ra a fideszes városvezető a képviselő-testületben elvesztette a többség támogatását. Korábban a lapot még az önkormányzat adta ki, annak anyagait a polgármester személyes felügyelete mellett az polgármesteri hivatal sajtósa készítette el.

Ugyan a lapnak a város közügyeiről kellett volna beszámolnia, de az nem szólt másról, mint magáról Kapus Krisztiánról. Mivel Kapus az önkormányzati intézmények dolgozóinak megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzanak, így bármi történt a városban, szinte mindenről személyesen a polgármester számolt be, az iskolai szavalóversenyek díjaitól a felújított szobrokig mindent ő adott át. Ebben az időszakban az önkormányzati lapnak gyakran voltak olyan számai, ahol minden oldalon legalább egy fénykép szerepelt a polgármesterről, a neve pedig az anyakönyvi hírek kivételével szinte minden cikkben feltűnt.

Nem mintha az átadókon kívül ne lehetett volna mit írni Kapusról. Az országos sajtó egyre gyakrabban számolt be a polgármester szaporodó botrányairól. A helyi Fidesz-frakciónak már az is nagyon kínos volt, amikor a polgármester a nyílt utcán rátámadt volt felesége új élettársára. Kapus magánéleti botrányai persze kihatottak a hivatalra is: az állandó feszültség miatt menekültek a szakemberek a városházáról.

Mikor a tisztogatás a fideszeseket is elérte, Kapus körül a saját pártján belül is elkezdett fogyni a levegő. A botrányok pedig csak jöttek. Miután kiderült, hogy a város vagyonkezelő cégénél jogtalan kifizetések történtek, a helyi Fidesz számára is egyre világosabbá vált, hogy Kapussal 2014-ben már nem lehet választást nyerni. Néhányan ki is léptek a frakcióból, 2012 tavaszán elkezdett szerveződni a városban a polgármester jobboldali ellenzéke.

Viszont Kapusnak ekkoriban még nem ez okozta a legnagyobb gondot. Hanem Csölle Yvette, a város jegyzője, aki törvényességi szempontok alapján rendszeresen megakasztotta döntései végrehajtását, így azt is, hogy a képviselő-testület megkerülésével Kapus kössön szerződést egyik bizalmasának cégével. Mikor pedig felmerült, hogy Kapus a menetleveleket meghamisítva visszaél a költségtérítésével, Csölle feljelentést tett az ügyben.

Kapusnak éppen jókor jött az új önkormányzati törvény, amely a jegyző feletti munkáltatói jogokat a polgármester határkörébe utalta: a törvény hatályba lépésének másnapján kirúgta a túlzottan önjáró jegyzőt. A képviselők nyilatkozatban tiltakoztak a döntés ellen, ezt több fideszes is aláírta.

Új erősember

A helyi pártszervezet elégedetlensége miatt Kapus Krisztiánnak hosszú ideig nem kellett aggódnia: tudta, hogy élvezi a párt regionális pártigazgatója, Kerényi János feltétlen támogatását, a 2014-es jelölésekről pedig Kerényi dönt. Az új választási törvény azonban alapvetően megváltoztatta a helyi erőviszonyokat: Kiskunfélegyháza egy választókerületbe került Lakitelekkel, így nyilvánvaló lett, hogy 2014-ben a körzet országgyűlési képviselőjelöltje jó eséllyel Lezsák Sándor lesz.

Lezsák viszont nem volt oda Kapusért, és Kerényivel sem volt felhőtlen a viszonya, hiszen a Fidesszel egyébként szövetséges Nemzeti Fórum vezetőjeként Tiszakécskén már 2010-ben is indított saját jelölteket Kerényi embereivel szemben.

Kapus belső ellenzékének komoly támogatást jelentett, hogy Lezsák melléjük állt a konfliktusban, 2013 elejétől hozzáláttak a saját jelöltjük felépítéséhez. Csölle Yvette kirúgását követően már egyébként sem állt stabil többség a polgármester mögött a testületben, a 2013 januárjában rendezett bizalmi szavazást Kapus el is vesztette, a képviselő-testület azonban nem oszlatta fel önmagát.

Párhuzamos médiavalóságok

Az új helyzet lehetőséget teremtett arra, hogy az eddig csak propagandacélokra használt Félegyházi Közlönyt kivonják Kapus személyes ellenőrzése alól. 2013 végére sikerült átverni a testületen, hogy a lapot egy külsős cég, a Félegyházi Közlöny Nonprofit Kft. adja ki, ügyvezetőnek pedig egy kecskeméti újságírót, Tóth Tímeát kérték fel.

forrás:atlátszó.hu

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |