< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az Iszlám Állam vállalta a texasi terrortámadást

| Mobile | RSS

Az Iszlám Állam vállalta a texasi terrortámadást

2015. május 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az Iszlám Állam vállalta a texasi terrortámadást

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget a Mohamed próféta karikatúrájáról szóló kiállítás közelében elkövetett támadásért Texasban. A szervezet további támadásokat helyezett kilátásba- írja a CNN.

A terrorszervezet hivatalos rádiócsatornáján keresztül erősítették meg, hogy két “katonájuk” nyitott tüzet Garlandban, Dallas külvárosában a rendőrökre.

A két támadó, Elton Simpson és Nadir Soofi megsebesítettek egy járőrt, mielőtt a rendőrök agyonlőtték volna őket. Az Iszlám Állam mindkét férfit “testvérnek” nevezte a közleményben, melynek végén figyelmeztettek: “azt üzenjük a kereszt védelmezőinek, az Egyesült Államoknak, hogy a jövőben a támadások még kíméletlenebbek és rosszabbak lesznek. Az Iszlám Állam katonái csapást fognak mérni rátok, Allah kegyelméből. A jövő már itt van a sarkon”.

Az amerikai hatóságok korábban azt közölték, hogy nyomozást folytatnak, hogy van-e bármilyen kapcsolat a támadók és a nemzetközi terroizmus között, azonban eddig csak annyit jelentettek be, hogy az egyik fegyveres az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

Ahogy beszámoltunk róla, a gépkarabéllyal felfegyverzett, védőfelszerelésbe öltözött támadók a garlandi Curtis Culwell Központ előtt egy gépkocsiból kiszállva kezdtek lövöldözni és lábon lőtték az őrök egyikét. Egy rendőr viszonozta a tüzet, és mindkettőjükkel végzett. A rendezvényközpontban egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállítást tartottak, a látogatók közül senki nem sérült meg.
Tüzet nyitott egy rendőrautóra két fegyveres egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak otthont adó rendezvényközpont mellett Dallas Garland nevű külvárosában vasárnap este Lövöldözni kezdtek egy Mohamed-karikatúrákat bemutató rendezvényen
További képek

A rendezvényközpontot előzetesen nem fenyegették meg a karikatúra-kiállítás miatt. A támadók gépkocsiját tűzszerészek átvizsgálták, de – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – nem találtak robbanóanyagot.

Több amerikai televízió és hírügynökség különböző bűnüldöző szervekre hivatkozva, de egybehangzóan azt közölte, hogy a két támadó a phoenixi (Arizona állam) illetőségű Elton Simpson és Nadir Soofi volt. A két férfi együtt lakott, lakásukon hétfőn mintegy kilenc órán át házkutatást tartottak, amelyben tűzszerészek és az FBI ügynökei is részt vettek. Egy fehér Chevrolet minibuszt is átvizsgáltak. Az épület lakóit rendőrkommandósok kiterelték az épületből.

Simpsont 2006 óta megfigyelés alatt tartották, mert kapcsolatban állt egy személlyel, aki megkísérelt terrorista sejtet létrehozni Arizonában. 2010 februárjában háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert szövetségi nyomozóknak hazudott arról, hogy Szomáliába akart utazni. Ott feltehetően, de nem bizonyítottan egy terrorszervezethez szándékozott csatlakozni.

Simpson volt ügyvédje, Kristina Sitton hithű muszlimként és törvénytisztelő emberként írta le egykori ügyfelét, akit szerinte hamis vádak alapján próbáltak meg felelősségre vonni, hogy igazolják az ellene indított nyomozás költségeit.

Allah fogadjon el bennünket mudzsákedként (a szent háború harcosaként)” – írta a CNN szerint a garlandi támadást megelőzően Simpson a Twitteren.

A garlandi rendezvényközpontot több hónapig tartó biztonsági előkészületek után számos rendőr védte a vasárnapi, vitatott karikatúrakiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett. A New York-i csoport tízezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének.

A pályázatra több mint 350 rajz érkezett be. Az esemény biztosításának támogatására a rendőrség a szervezőktől 10 ezer dollárt kapott. A CNN szerint a biztonságra összesen 30 ezer dollárt költöttek.

A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása. Iszlamista szélsőségesek idén Franciaországban és Dániában is halálos áldozatokkal járó támadásokat hajtottak végre a próféta rajzokon való szerepeltetése miatt.

A vasárnapi rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Geert Wilders holland politikus, aki az iszlámmal szembeni nyílt bírálatairól ismert. A résztvevők többször is felállva tapsolták meg, amikor Ronald Reagan volt amerikai elnököt és a Texas államot alapító Sam Houstont idézte.

geert wildersGeert Wilders

“Mint Ronald Reagan, az önök legnagyobb elnöke mondta, a szabadságot (…) +nem a vérünkkel adtuk át gyermekeinknek. Küzdeni kell érte, megvédeni és átadni nekik, hogy ugyanezt tegyék+” – mondta beszédében Wilders. Houstontól azt idézte, hogy “Texas még nem tanulta meg alávetni magát bármiféle elnyomásnak, bárhonnan jöjjön is az”.

“Mohamed karddal terrorizálta a népet” – hangoztatta Wilders. “Mi, ma itt Garlandben tollal harcolunk Mohamed és követői ellen. És a toll, a rajz erősebbnek fog bizonyulni a kardnál” – vélekedett.

Wilders 2008-as filmje, a Fitna miatt az al-Kaida halállistáján szerepel. Molly Norris amerikai karikaturista négy éve bujkál, mert halálos fenyegetéseket kapott Mohamedet is megjelenítő rajzai miatt.

Az Iszlám Állam bejelentése ellenére a Fehér Ház felhívta a figyelmet: korántsem biztos, hogy az Iszlám Állam áll a támadás hátterében. Josh Earnest elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta: egyelőre folyik a nyomozás, nem lehet biztosat tudni. Túl korai lenne kijelenteni, hogy a két merénylő valóban kapcsolatban állt az Iszlám Állammal – tette hozzá.

atv.hu / CNN / MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |