< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Hat premier lesz a Budapesti Operettszínház új évadjában

| Mobile | RSS

Hat premier lesz a Budapesti Operettszínház új évadjában

2015. május 7. | hozzászólás | Kultúra

Hat premier lesz a Budapesti Operettszínház új évadjában

Emellett hazai és külföldi vendégszereplések, koprodukciók szerepelnek a programban.
Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetője az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Ikercsillagok éve szlogennel meghirdetett szezonban a Marie Antoinette, a Sybill, a Virágot Algernonnak, A chicagói hercegnő és a Nők az idegösszeomlás szélén című előadások premierjeivel várják a közönséget. A Miskolci Operafesztivállal együttműködésben megvalósuló Egy anya története című darab bemutatója június 12-én lesz, majd az előadás novembertől a Zeneakadémiával közös projektként Budapesten is bemutatkozik a Solti György Kamarateremben.

A teátrum a következő évadban is nagy hangsúlyt fektet a belföldi együttműködésekre, koprodukciókra, vendégjátékokra és külföldi bemutatókra. Júniusban a Szép nyári nap című előadással érkezik Salgótarjánba, majd A Bajadér című produkciót viszi el a fertőrákosi Barlangszínházba. A Szegedi Szabadtéri Játékokra idén az Abigéllel érkezik, júliusban az Én és a kisöcsém című darabbal vendégszerepel Fertőrákoson. Augusztusban az Amerikai komédiát viszi el a debreceni közönségnek, és a hónap végén a Szentivánéji álom bajai előadásával zárja a nyári belföldi produkciók sorát.

A 2015-2016-os évadban Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Székesfehérváron és Sopronban is láthatóak az Operettszínház előadásai, színészei és alkotói. A kaposvári Csíky Gergely Színházban mutatják be Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjét. A székesfehérvári Vörösmarty Színházban az Abigél kerül repertoárra, a Miskolci Nemzeti Színház a Viktória vagy a Rebekka című darabot tűzi műsorára, a debreceni Csokonai Színházban második évadát kezdi a Marica grófnő, a soproni Petőfi Színházban egyebek közt az Én és a kisöcsém kerül terítékre. Az Operettszínház csillagai továbbá idén is fellépnek a Budavári Palotakoncerten.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy az idén százéves A Csárdáskirálynő című operettel hazai és külföldi helyszíneket is érintő turnéra indul júniusban a színház. Az állomások között szerepel München, Siófok, Tokaj (Zempléni Fesztivál), Hódmezővásárhely, Baja és Omán. A főigazgató hozzátette, hogy mivel a darab magyarországi premierje egy évvel a bécsi ősbemutató (1915. november 17.) után volt, ezért a jubileumi évad elnyújtását tervezik, remélve, hogy jövő nyáron újabb vidéki városokba és fesztiválokra is elvihetik a produkciót.

A külföldi vendégszereplésekről szólva a főigazgató elmondta, hogy operett-gálával térnek vissza Japánba, A szépség és a szörnyeteggel idén is teljesítik az évi száz előadást, Kölnbe, Düsseldorfba és Bázelbe is színpadra állítva a musicalt, valamint ugyancsak operett-gálával érkeznek egyebek közt Kijevbe, Rigába és Szentpétervárra.

Az Operettszínház 2014-es gazdálkodásáról szólva Lőrinczy György elmondta, hogy 566 előadást tartottak bel- és külföldön, amelyekre több mint 440 ezer néző váltott jegyet. A költségvetés 2014-ben 4,8 milliárd forint volt, amelyből a működésre fordítható fenntartói támogatás 608 millió forintot tett ki, amely a teljes költségvetés mindössze 12,5 százaléka.

A főigazgató megjegyezte, hogy, bár az intézmény megkapta a nemzeti besorolást, a költségvetése és bérszintje ezt nem követte, ami komoly bérfeszültségeket eredményez a színházban. Tovább nehezíti az intézmény zenekari muzsikusainak helyzetét a pedagógus életpályamodell bevezetése, amely jelenleg magasabb megélhetési színvonalat nyújt számukra, így csábítva őket a színházi pálya elhagyására.

A jövőbeli tervekről Lőrinczy György megjegyezte, szeretnék helyreállítani az egykori Moulin Rouge épületét, és kamarajátszóhelyként külön névvel, branddel az Operettszínházhoz kötődve megnyitni.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 166 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: