< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Simicska visszavág – indulnak a NAV vizsgálatok

| Mobile | RSS

Simicska visszavág – indulnak a NAV vizsgálatok

2015. május 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Simicska visszavág – indulnak a NAV vizsgálatok

Végső csapásra készül Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja, Simicska Lajos még a kormányzati szerveknél lévő emberei ellen. Az elsődleges célpont Vida Ildikó, a NAV elnöke. A hír megjelenésével egy időben az adóhatóság Habony Árpád és Szijjártó Péter vagyonosodását is vizsgálni kezdte.

A Fidesz és Orbán Viktor kormányzása óta mindeddig egyetlen egy alkalommal sem reagált érdemben az adóhatóság (és a parlament illetések szakbizottsága sem) ellenzéki politikusok olyan felvetéseire, amelyek kormányzati szerepvállalók furcsa, nehezen magyarázható vagyonosodásával kapcsolatosak. Most azonban forradalmi áttörésnek lehetünk szemtanúi: egyszerre két, Orbánhoz nagyon közel álló politikai aktor, Szijjártó Péter külügyminiszter és a mindenhatónak gondolt, ám mindmáig rejtőzködő média-tanácsadó Habony Árpád került a NAV célkeresztjébe. Míg előbbit Vadai Ágnes “nyomta fel” 170 milliós házvásárlása okán, addig utóbbit Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője. Ezúttal ugyan azokat a kérdéseket találta megalapozottnak Habony kapcsán az adóhatóság, amelyeket korábban nem. Vagyis: miből telik Orbán fülbesúgójának méregdrága ruhákra és luxusautókra, sőt, most már saját médiavállalkozása is van, miközben semmiféle látható jövedelemmel nem rendelkezik.

A hivatalos procedúráról a NAV nem hajlandó – adótitokra hivatkozva – tájékoztatást adni. Így azt sem lehet tudni, hogy saját hatáskörben rendeltek el valamiféle vizsgálatot, vagy szabályozott vagyonosodási eljárás kezdődött az érintettekkel szemben. Utóbbi lehetőségét megkérdőjelezi az, hogy Szijjártó – saját bevallása szerint – semmiféle értesítést nem kapott az adóhatóságtól a vele szemben elrendelt vizsgálattal kapcsolatban.

Lapunk által megkérdezett politikai szereplők mindegyike kész tényként kezelte: nem véletlen sem a vizsgálatok időzítése, sem a célkeresztbe vontak személye. Ma Habonyt és Szijjártót tartják Orbán közvetlen környezetének két, talán legbefolyásosabb tagjának. A velük szemben indult vizsgálatok egyrészt tovább erősítik a közvéleményben már kialakult korrupció-gyanút, amely ilyen formán az egész kormányra és Orbán személyére is árnyékot vet. Az időzítést pedig minden forrásunk ahhoz köti, hogy a miniszterelnök meghozta a döntést: minden, Simicska Lajoshoz köthető embert ki kell penderíteni a kormányzati pozíciókból.
Bár ez a “simcskátalanítás” már egy éve tart, Vida Ildikó még mindig, minden botrány ellenére megőrizte NAV-elnöki pozícióját. (Vida és Simicska kapcsolata évtizedes, a jelenlegi NAV-elnök már akkor elnökhelyettesi posztot látott el az adóhatóságnál, amikor a Fidesz pénztárnoka felügyelte az APEH-et, majd utóbbi lemondását követően elnökölte is azt. Az “elmúltnyolcévben”, 2002 és 2010 között pedig a MAHIR ZRT. jogtanácsosaként dolgozott, ugyancsak Simicska szoros közelségében.) Legutóbbi lapszámában a Figyelő is azt írta: Orbán kiadta a kilövési engedélyt Vidára, a NAV-elnök elmozdításának technikáját azonban még nem találta ki a kormányzati agytröszt. Felmerült, hogy az adóhivatal átszervezésére hivatkozva mozdítanák el Vidát, miként az is: a nemrégiben lezárult Állami Számvevőszéki vizsgálat eredményei tennék szükségessé a menesztését.

Miként forrásaink, úgy a sajtó is kész tényként kezeli: sem Simicska Lajos, sem Vida Ildikó nem szándékozik harc nélkül feladni a pozícióját. Felvették a kesztyűt – ez jelzi a lényegében egy időben indított, két vizsgálat is. Miként azt is: Simicska célkeresztje immár Orbán közvetlen környezetét pásztázza.
Több fideszes forrásunk is felvetette: az Orbán-Simicska háború egyetlen nyertese a mostanában egyre többet szereplő Lázár János, kancellária miniszter.

Egyik informátorunk úgy fogalmazott: Lázárnak bőven elég hátradőlnie és végignézni, miként eszi meg egymást a két oroszlán, olyannyira, hogy csak a farkuk marad meg. Hozzátette: nem elképzelhetetlen az a forgatókönyv sem, amely szerint magát a konfliktust a két, régi harcostárs és barát között is maga Lázár élezte volna.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |