< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hatalmas meglepetés a lengyel elnökválasztáson

| Mobile | RSS

Hatalmas meglepetés a lengyel elnökválasztáson

2015. május 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hatalmas meglepetés a lengyel elnökválasztáson

Második helyre csúszott vissza Komorowski államfő, elveszítette szavazatai felét

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani – derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérésből.

A részvételi arány becslések szerint viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.

Duda a szavazatok 34,8 százalékát nyerte el. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 32,2 százalékával. A harmadik az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz lett, viszonylag magas, 20,3 százalékos aránnyal.
A közölt becslések szerint az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 4,4 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,4 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta meg, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,5 százalékot szerzett.

Komorowski és Duda egyaránt gratulált a jó eredményt elérő harmadik befutónak, Pawel Kukiznak. Mindketten nyitottnak mondták magukat a Kukiz által sürgetett egyéni választókerületek bevezetéséről szóló párbeszédre.
Komorowski televíziós vitára hívta Dudát. Kijelentette: az eredményt úgy kell felfogni, hogy az “a hatalomban lévők szélesebb értelmű táborának” szóló figyelmeztetés. Az eredményből azt a következtetést lehet levonni, hogy “a politikusoknak jobban kell figyelniük a szavazók hangjára” – tette hozzá.
Duda elfogadta a meghívást, megjegyezve, hogy azt már négy hónapja várta. Arra utalt, hogy Komorowski az első forduló előtt nem akart televíziós vitát. A PiS jelöltje hangsúlyozta, hogy még csak az exit poll-eredményeket ismerik, és hogy a két forduló között mindenképpen kemény munkára van szükség.

Az exit poll-eredményeket a leghevesebb örömkitörésekkel Pawel Kukiz választási stábja fogadta. Mivel a jelölt közkedvelt punk-rock énekes, koncertet rendeztek, amelyen ő is szerepelt. Kukiz beszédében megköszönte azt a támogatást, amelyet apjától kapott az elnökválasztási küzdelemhez. A jelölt csütörtökön felfüggesztette kampányát apja betegsége miatt.
Az országos választási bizottság (PKW) a végleges eredményt a legkorábban keddre ígérte. A második forduló május 24-én esedékes.
A vasárnapi választáson 27 817 választóhelyiségben mintegy harminc millió ember voksolhatott, ebből körülbelül 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat.
Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 164 megnézve, 1 alkalommal mai nap |