< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Moszkva kész konstruktívan együttműködni Washingtonnal

| Mobile | RSS

Moszkva kész konstruktívan együttműködni Washingtonnal

2015. május 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Moszkva kész konstruktívan együttműködni Washingtonnal

Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha az egyenlőségen alapul és mentes a nyomásgyakorlástól – hangsúlyozták kedden az orosz külügyminisztériumban azzal kapcsolatosan, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Az amerikai diplomácia vezetője őszintének nevezte a kedden Szocsiban kezdődött tárgyalásokat, amelyeken a nemzetközi kapcsolatokban feszültséget keltő kérdésekről volt szó.

Az orosz külügyminisztérium közleményben számolt be a több mint 4 órán át tartó megbeszélésről. A tájékoztatás szerint a két miniszter egyetértett abban, hogy az ukrán válság békés megoldásának nincs alternatívája, és hangsúlyozta a minszki megállapodások betartásának fontosságát is.

A moszkvai minisztériumban azt is leszögezték, hogy Oroszország nem felelős az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok megromlásáért, a szankciós nyomásgyakorlás pedig zsákutcába vezet. Hangsúlyozták, hogy Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha az egyenlőségen alapul és mentes a nyomásgyakorlástól, valamint a diktátumtól.

A Szocsiban tartott tárgyalásokon elhangzottakról eddig más nem szivárgott ki. John Kerry a Twitter mikroblogon írt róla, de csak annyit, amit előre is tudni lehetett, hogy vendéglátóival Ukrajnáról, Iránról és Szíriáról tárgyaltak. Hozzátette, hogy “fenn kell tartani a párbeszédet az Egyesült Államok és Oroszország között, minthogy világméretű problémák megoldásával foglalkozunk”.

Lavrov az orosz tévé kérdésére válaszolva a tárgyalás után “csodálatosnak” nevezte megbeszélését Kerryvel.

Az amerikai diplomácia vezetője két év szünet után érkezett újra Oroszországba, hogy a legfontosabb világpolitikai kérdésekről és a kétoldalú kapcsolatokról folytasson eszmecserét.

Az orosz külügyminisztérium még hétfőn Kerry látogatását kommentálva közölte, hogy Moszkva az orosz-amerikai kapcsolatok rendezésére számít, amelytől nagyban függ a globális biztonság.

Az orosz-amerikai viszony a Krím Oroszországhoz csatolását, valamint a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörését követően a hidegháborús időszakhoz hasonlóan megromlott. Washington politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket alkalmazott Oroszországgal szemben.

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetői azonban jó hangulatban kezdtek a tárgyalásnak. Szergej Lavrov a Rogyina (Szülőföld) nevű szállodához egy felújított szovjet gyártmányú fehér Pobeda személygépkocsin érkezett, amelyre 1945-2015 feliratot festettek. A megbeszélések kezdetén egy-egy kosár szokatlanul nagy méretű, krasznodari területről származó burgonyát és paradicsomot, valamint egy, a második világháborús győzelem jelképével díszített pólót ajándékozott John Kerrynek.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint Kerry tavaly Párizsba szintén burgonyát vitt Lavrovnak. Ezúttal azonban egy bőr aktatáskával és az orosz sajtóból vett idézetek listájával lepte meg orosz kollégáját, mondván, hogy azok nem tükrözik az orosz-amerikai kapcsolatok valódi lehetőségeit, a viszony pedig rendezésre szorul.

John Kerry és Szergej Lavrov egy Szocsiban található emlékműegyüttesnél kezdték programjukat, ahol megkoszorúzták a Fekete-tenger parti város második világháborúban elhunyt lakosainak emlékművét. Lavrov a koszorúzásra is a Pobedán érkezett.

Az Egyesült Államok és az EU-államok vezetői nem vettek részt a moszkvai Vörös téren szombaton a náci Németország felett a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 70. évfordulóján tartott díszszemlén.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |