Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Magyarországra vonatkozó 2015. évi növekedési előrejelzését év eleji prognózisához képest 0,2 százalékponttal 2,6 százalékra javította, míg 2016-ra 2,3 százalékos GDP növekedést jósol.

Az EBRD Tbilisziben zajló közgyűlésén publikálta régiónk gazdasági kilátásairól szóló legfrissebb, „Regional Economic Prospects in EBRD Countries of Operations: May 2015” című jelentését.

A bank finanszírozásában részesülő országokról készült jelentés összességében kedvezőbb a bank januári előrejelzéséhez viszonyítva: a teljes országcsoport növekedési kilátásait értékelve 2015-re stagnálást vár ugyan, de 2016-ra 1,4 százalékos növekedést jelez előre.

Az EBRD Magyarországra vonatkozó 2015. évi növekedési előrejelzését év eleji prognózisához képest 0,2 százalékponttal 2,6 százalékra javította, míg 2016-ra 2,3 százalékos GDP növekedést jósol. Az EBRD értékelése szerint a kedvező munkaerő-piaci fejlemények és a reálbérek növekedése elősegítik a hazai fogyasztás élénkülését.  Mind a gazdasági növekedésben, mind többi a tényezőben hazánk a többi országhoz viszonyítva is a tényadatok és a prognózisok alapján kifejezetten jól teljesít.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor az EBRD által közölt prognózisnál valamivel még jobbnak ítéli meg a magyar gazdaság növekedési kilátásait, 2015-ben 3,1 százalékos bővülésre számít. A beruházások növekedése folytatódni fog, amit segítenek a kkv-k részére nyújtott hitelprogramok és az alacsony kamatkörnyezet is. Az EU forrásbevonás magas szintje fennmarad, de a gazdaság bővüléséhez a fogyasztás is hozzájárul, köszönhetően a háztartások részére rendelkezésre álló jövedelmek növekedésének, az olajárak csökkenésének és a devizahitelesek számára az elszámolással visszajuttatott közel 1000 milliárd forintnak is.

Tavasszal felfelé módosította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is.

A jelentés az EBRD honlapján az alábbi linken olvasható (angol nyelven): http://www.ebrd.com/news/2015/ebrd-economies-split-between-eurozone-boost-and-harsh-wind-of-russian-recession.html

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

forrás:kormányportál