< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Varga Mihály az ATV-ben: Nem kell leváltani Vida Ildikót

| Mobile | RSS

Varga Mihály az ATV-ben: Nem kell leváltani Vida Ildikót

2015. május 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Varga Mihály az ATV-ben: Nem kell leváltani Vida Ildikót

“Nincs olyan kormányzati szándék, hogy most azonnal el kelljen bocsátani” a NAV elnökét, közölte a nemzetgazdasági miniszter az ATV Szabad Szemmel című műsorában.
Lejátszás

Vida Ildikó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná; az erről szóló sajtóhírek kacsák – mondta Varga Mihály vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A nemzetgazdasági miniszter Vida Ildikóval kapcsolatban kifejtette: “nincs olyan kormányzati szándék, hogy most azonnal el kelljen bocsátani”.

Reklámadó

Varga Mihály elmondta, hogy a reklámadó azért nem kapott helyet a jövő évi költségvetésben, mert a 100 millió forintos adómentességi értékhatárt még mindig túl magasnak tartja az Európai Bizottság, a testülettel a kormány folytatja a témában az egyeztetéseket. Az 5,3 százalékos kulcs nem fog változni, azt az Európai Bizottság nem kifogásolja – fűzte hozzá.

Brókerbotrány

Arra a felvetésre, hogy a brókerbotrányok miatt extra teher hárul a bankokra, a miniszter elmondta: a mintegy 32 ezer Quaestor-károsultat kártalanítani kell a megemelt 100 ezer eurós összeg erejéig, az “ő életükkel nem lehet játszani”. A Quaestornak jelentős ingatlanvagyona van, az ennek értékesítéséből származó bevétel meg fogja téríteni a bankok által befizetett összeg nagy részét vagy majdnem egészét – vélekedett Varga Mihály.

Költségvetés

A jövő évi költségvetés szokásosnál korábbi benyújtásával kapcsolatban Varga Mihály elmondta: a világban ez egy “normális tendencia”, igyekszik minden kormány minél hamarabb a költségvetés legfontosabb számait a piaci szereplőkkel közölni; az adótörvények benyújtása is a jövő évre felkészülést segíti. Példaként említette, hogy a német kormány már márciusban elfogadta a 2016-os költségvetés legfontosabb számait.

SZJA

A személyi jövedelemadó 15 százalékra csökkentésével kapcsolatban elmondta: ami kiesés a költségvetésnek, az nyereség a jövedelemmel rendelkező embereknek, és az szja-csökkentés – amellyel 120 milliárd forint marad a családoknál – a munkát terhelő adók csökkentésének sorába illeszkedik. A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban a növekedés többletforrásait arányosan osztják el adócsökkentésre, beruházásokra, valamint béremelésre.

Bankadó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik igazgatója által szorgalmazott differenciált bankadóval kapcsolatban Varga Mihály elmondta: stratégiai kérdésekben továbbra sincs véleménykülönbség a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MNB között, egyetértenek abban, hogy a hitelezést növelni kell, csak a kivitelezés egyik részletkérdésben nem értenek egyet.

Privatizáció

A kormány 120 milliárd forint bevételt tervez állami vagyon értékesítéséből jövőre. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály kifejtette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál nem vagy kevéssé használt állami ingatlanok eladásából, a Földművelésügyi Minisztériumnál pedig a 3 vagy 10 hektár alatti földek eladásából számítanak bevételekre. Az így befolyó forrásokat meglévő és induló beruházásokra fordítják – tette hozzá.

atv.hu, MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |