< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az év eddigi legmelegebb napja van, de ránk szakad az ég

| Mobile | RSS

Az év eddigi legmelegebb napja van, de ránk szakad az ég

2015. május 19. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Időjárás- figyelmeztetés
Az év eddigi legmelegebb napja van, de ránk szakad az ég

A nyárias meleg mellett helyenként heves zivatarok is lehetnek kedden.

Akár az év eddigi legmelegebb napja lehet kedden, ám sok esőre is számítani kell. Három nyugati megyére – heves zivatarok veszélye miatt – másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ honlapján megjelent információ szerint a hőmérséklet csúcsértéke kedden helyenként 30 Celsius-foknál is melegebb lehet.

“Jó esély van arra”, hogy az ez évi eddigi legmagasabb hőmérsékletnél, a május 6-án Baján mért 31,1 foknál magasabb csúcsértékek lesznek. Ugyanakkor késő délután elsősorban északnyugaton és délkeleten zivatarra is számítani lehet – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: kedd délig nem várható veszélyes időjárási jelenség. Délutántól, estétől azonban elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felében, az Alföld déli, délkeleti felén és az Északi-középhegységben zivatarokra kell készülni. Néhol heves zivatar is lehet, amelyet károkozó – akár 80-90 kilométer/óránál is erősebb – szélroham, nagyméretű, két centiméternél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérhet.

A kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a várható heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Ezekben a megyékben arra is számítani lehet, hogy egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több eső eshet.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |