< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A polgármestereken verik el a port a dühös fideszesek

| Mobile | RSS

A polgármestereken verik el a port a dühös fideszesek

2015. május 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A polgármestereken verik el a port a dühös fideszesek

Szerző:M. László Ferenc

 

„Nemrég odajött hozzám egy néni azzal, hogy Orbán Viktort félrevezetik és becsapják. Szerinte, amíg a miniszterelnök Brüsszelben küzd a magyarok szabadságáért, addig bizalmasai itthon lopnak. Mások is úgy vélik, ha a miniszterelnökhöz eljutna, mi zajlik az országban, azonnal rendet tenne” – mesélt egy észak-alföldi város fideszes alpolgármestere arról, hogy milyen a hangulat mostanság a Fidesz-tagok és szimpatizánsok körében.

A politikus bevallotta, jó ideje maga is elégedetlen pártja irányvonalával, és véleményével nincs egyedül. Pár hete egy Szolnokra összehívott megyei választmányi ülésen olyan kritikák hangzottak el, hogy a forrásunknak az volt az érzése, “egy ellenzéki párt fórumán ücsörög”.

A hvg.hu a Fidesz több önkormányzati politikusát is megkérdezte – köztük polgármestereket, egy alpolgármestert, három helyi képviselőt –, mi a véleményük a kormányzati munkáról, az időközi választási eredményekről, a párt népszerűség-csökkenésének okairól. Bár többségük reménykedik benne, hogy a Fidesz a 2018-as választásokig visszanyeri erejét, a pártvezetés előbb-utóbb korrigál, beszélgetőpartnereink mindegyike elégedetlen, úgy érzi, ők „tartják a hátukat” a kormány hibáiért. Forrásaink külön kérték, se a nevüket, se a település nevét ne írjuk le, nem akarnak konfrontálódni nyilatkozataik miatt a pártvezetéssel. Egy országosan is ismert politikus, azt mondta, ő névvel csak dicsérne, de „ehhez most nincs kedve”.

A helyiek morognak

„A polgármesterek lába leér a földig. Nekem már másnap mondják az emberek az utcán, ha valami rosszul érinti őket, az országgyűlési képviselőkhöz viszont sokszor sokkal áttételesebben érkeznek a visszajelzések” – fejtegette két évvel ezelőtt a főváros XII. kerületének polgármestere, Pokorni Zoltán, miért tartja fontosnak, hogy a hátországgal bíró városvezetők továbbra is helyet kapjanak a parlamentben.

Orbán a Fidesz polgármesterei körében 2010-ben – akkor még fülelt

Fotó: Túry Gergely

Viszont pártja megszavazta az összeférhetetlenséget, így az önkormányzatokban politizálóknak választaniuk kellett, hogy „otthon” vagy az Országgyűlésben folytatják. Most több olyan polgármester is azt mondta a hvg.hu-nak, ez rossz döntés volt. Arról számoltak be, a pártszervezet hónapokkal ezelőtt „lefagyott”, senki nem tájékoztatja őket arról, mit miért csinál a központ. A helyiek viszont „morognak”, és forrásaink úgy érzik, ebből alig jut el valami a pártvezetéshez.

Több forrás is arról számolt be, az októberi önkormányzati választás után megritkultak a fórumok, taggyűlések. A miniszterek, államtitkárok „már nem nyitják rájuk az ajtót”, legfeljebb egy-egy átadási ünnepség miatt látogatják meg a városukat, de aztán beülnek a szolgálati autójukba, és visszahajtanak Budapestre. Bár a párt választókerületi szervezeteit a parlamenti képviselők irányítják, a kerületek 176-ról 106-ra csökkentésével nagyobbak lettek a körzetek, a képviselőknek nincs idejük minden szervezetre.

Támadnak a technokraták

Ugyanakkor az a tapasztalatuk, hogy a parlamenti képviselők sem tájékozódtak, az a benyomásuk, hogy a Fidesz és a kormány ügyeiről csak az a 6-7 ember tud, aki Orbán közvetlen környezetében van. „Technokraták vették át a kormány irányítását, akiknek nincs kapcsolatok az emberekkel” – kereste a Fideszben támadt zavar okait az egyik forrásunk.

Orbán jobb- és balkeze – a technokraták

Fotó: Túry Gergely

Így a Fidesz középkáderei, polgármesterei arra panaszkodnak, legfeljebb a sajtóból értesülnek a döntésekről, ám amióta a jobboldali Magyar Nemzet, Hír Tv is ellenzéki hangot üt meg – az Orbán-Simicska háború következtében –, „onnan is csak kritika jön”. Egy kelet-magyarországi alpolgármester szerint pár évvel ezelőtt még régiónként tartottak továbbképzéseket a Fidesz középvezetőinek. Mint mesélte, ők Lakitelekre jártak, a jelenlét kötelező volt, igazolni kellett, hogy elvégezték. Itt többek között azt is megtanították, hogyan kell kommunikálni a kormány döntéseit. Legutóbb a tavalyi kampány idején volt megyei szintű „fejtágítás”, ahol a párt ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos magyarázta el, mint kell mondani a választóknak, mire lehet számítani az ellenzék részéről. „Mivel nem kapunk információkat felülről egyre vadabb összeesküvés-elméletek terjednek arról, hogy mi zajlik a Fideszben, mi történt Orbánnal” – mesélte az egyik észak-magyarországi önkormányzati képviselő.

„Miért heccelik az embereket?”

„Soha nem szerettem hangoztatni, hogy fideszes vagyok. Mindig azt mondtam, hogy a választók problémáit igyekszem megoldani: leaszfaltozni az utcán, megoldani a csatornázást. Így még a baloldalról is kaptam voksokat. Most viszont egyre gyakrabban kapom meg: ’rohadt fideszes’. Nem hiszem, hogy ezzel az én munkámat minősítik” – beszélt a tapasztalatairól az egyik dunántúli város képviselője.

Orbán Tapolcán kampányol – erőtlen húzás

Fotó: Stiller Ákos

A dunántúli politikus azt mesélte, még a tapolcai választás előtt rávették a Fidesz egyik tanácsadóját, hogy üljön be az egyik lakossági fórumra. Szerinte a főleg Fidesz-szimpatizáns nyugdíjasokból álló közönség valósággal szétszedte az előadót. Arról kérdezték, miért „heccelik” az embereket netadóval, útadóval, miért kell egy újabb győztes választás után „harcolni”, miért kell „újra megszeretni az oroszokat”, kik a Fidesz körüli üzletemberek, miért veszekednek Simicskával. Az is szóba került, hogy Orbán miért nem hallgat már Pokornira, miért szorult háttérbe a Fidesz „lelkiismerete”, Kövér László.

„Tőlünk is mentek aktivisták a veszprémi és a tapolcai választásra. Aztán hazahozták a rossz hangulatot, mert nagyon sok helyen rájuk csapták a választok az ajtót. Volt, aki azt mondta, akkor szavaz a Fideszre, ha az ő háza is napról napra nőni fog” – mesélte az alpolgármester forrásunk. Azt mondta, ő még nem találkozott olyan Fidesz-taggal, aki örülne a vasárnapi zárva tartásnak. „Az emberek ’harácsolásról’ beszélnek, azt mondják, akkora a korrupció, mint a szocik idején” – panaszkodott egy észak-magyarországi képviselő. Az egyik fővárosi Fidesz-szervezet oszlopos tagja pedig arról beszélt a hvg.hu-nak nem segíti tovább a pártot, ugyanis a helyi szervezettől évek óta csak azt várják, hogy támogassa a parlamenti képviselőjük karrierjét.

„Nem képes korrigálni”

Ugyanakkor azt minden forrás elismerte, hogy a Fidesz továbbra is „Orbán pártja”. A tagság még mindig szereti a pártelnököt, nem hiszik el, hogy „vele lenne baj”, inkább Lázár Jánost és Rogán Antal hibáztatják, őket tartják Orbán „rossz szellemének”.

Fideszes aktivisták – elszállt a jókedv

Fotó: Stiller Ákos

Viszont a középvezetők közül többen is, ha óvatosan, de arról beszéltek, a miniszterelnökkel is „történhetett valami”, volt, aki úgy vélte, „elfáradt”, mások szerint, „nem bírja a kritikát”, „nem képes korrigálni”. Ketten is megjegyezték, hogy nem dobta fel őket a miniszterelnök-pártelnök februári évértékelője – amire egyébként nagyon vártak –, ahol Orbán arról beszélt, a Fidesz középvezetői, tagjai nem dolgoznak eleget. „Házról házra küzdöttem októberben, a mi polgármesterünk a harmadik ciklusát tölti, most is mi hallgatjuk a választók kritikáit. Mi kell még?” – mesélte a dunántúli város képviselője. Az egyik alpolgármester pedig azt mondta a hvg.hu-nak, őt felbosszantotta, amikor azt halotta Orbántól, hogy „ne finnyáskodjanak, fogják meg a munka végét”.

Forrásaink egybehangzó véleménye szerint a Fidesz lejtmenete folytatódni fog. Az önkormányzatok arra számítanak, rövidesen visszaüt az elmúlt évek rezsicsökkentése. Szerintük a települések nyakába fog szakadni a szemétszállítás és a vízművek csődje, ráadásul a rezsicsökkentés után járó kompenzáció csúszik, a pályázatok elbírálása késik. Éppen ezért a polgármesterek arra számítanak, ebből még komoly botrányok lesznek, és ők „vihetik el a balhét”.

A párt egyik vezető politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, a kormányfő felismerte, hogy az önkormányzati vezető elbizonytalanodása komoly nehézségeket okoz, ezért is indult el országjárásra, köt megállapodásokat a megyei jogú városokkal. Lázár János fülébe is eljutottak a panaszok, polgármester forrásaink szerint a Megyei Jogú Városok Szövetsége okkal ülésezett a múlt héten a miniszter városában, Hódmezővásárhelyen. Lázár itt arra buzdította a városvezetőket, beszéljenek bátran a problémáikról, amikor Orbán ellátogat hozzájuk is. A miniszter azt hangsúlyozta, higgyék el, „nem fognak nélkülük dönteni”.

Többen viszont úgy vélték, nem fognak felbátorodni, amikor azt látják, hogy a párt választmánya néhány hét leforgása alatt több alapszervezetet feloszlatott. Bár azt többen is elsimerték, ezekre főleg a helyiek vitái, belső háborúi miatt került sor, nem a pártközpont diktál, ám figyelmeztető jelnek tartják, hogy ilyen feloszlatási hullám 2010 óta nem volt. Az egyik alpolgármester szerint náluk futótűzként terjed a héten a Magyar Nemzetben megjelent A félelem szaga című cikk.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |