Petíciójukban felszólítják a kormányt és a szaktárca vezetőjét, tegyenek radikális lépéseket annak érdekében, hogy a közoktatás eredményes pályára álljon. Szólt arról, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ plusz 17 milliárdos forrással számolhat, de ez arra nem elég, hogy a pedagógusok soros béremelése megvalósuljon. A nem pedagógus dolgozók 2008 óta egy árva fillér béremelést nem kaptak – fogalmazott. Levelükben arra is felhívják a miniszterelnök figyelmét, hogy a pedagógus-életpálya bevezetése óta a fizetések növekedését lenullázta a munkaterhelés.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Mendrey László, a PDSZ vezetője szerdai tájékoztatóján kitért arra is, hogy a sztrájktárgyalások eredménytelenek voltak, és hónapok óta nem kapnak választ arra, hogy a közoktatásban milyen feltételek mellett lehet munkabeszüntetést megvalósítani. A demonstráció nem kizárólag az oktatásról és a pedagógusokról szól, szolidaritásukat kívánják kifejezni a közszféra, azon belül is az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóival is. Az „Emmi sújtotta övezetben” az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra dolgozói összefognak – mondta.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Bizonyított tankönyvek

A petícióban egyebek között követelik még, hogy valósuljon meg érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított – méltán népszerű – tankönyvek ismételt rendelésére, és hogy senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

A Fidesz a pedagógusok mellett áll – reagált a PDSZ mai akciójára a nagyobbik kormánypárt. Közleményükben azt írják: az idén harmadszor emelik a tanárok bérét, ezt a folyamatot jövőre is folytatják, 2017-ben pedig több pénzt kapnak a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők és a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadók is.

forrás:mno.hu