< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Itt az újabb kódolt konfliktus Orbán és az EU között

| Mobile | RSS

Itt az újabb kódolt konfliktus Orbán és az EU között

2015. május 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Itt az újabb kódolt konfliktus Orbán és az EU között

Brüsszelben újra felmelegítik az egységes társaságiadó-minimum bevezetésének ötletét, miközben Orbán Viktor már megmondta, hogy ezt magyar hatáskörben akarjuk tartani.

A német Handelsblatt magazin értesülése szerint ismét napirendre került, hogy az Európai Unió országaiban az adórendszereket közelítsék egymáshoz, ezúttal a társasági adóra (tao) határoznának meg minimum százalékértéket.

A tao mértéke a 28 tagállamban nagyon különböző, Franciaországban 34,4, Írországban azonban csak 12,5 százalékot szed be az állam a cégek adózatlan eredménye után. Magyarországon jelenleg 19 százalék az elvonás, azzal a kedvezménnyel, hogy 500 millió forintig csak 10 százalékot kell befizetni. Az egységesítés általánosságban a nagy tagállamoknak kedvez, a kisebbek pedig élesen ellenzik, mert úgy látják, hogy elvesztik a versenyképességük egyik kulcselemét.

Fotó: shutterstock.com

A terv elsősorban Franciaország és Németország törekvéseit tükrözi, ennek a két országnak hagyományosan nagyon fájdalmas, hogy például Luxemburg és Írország a különböző speciális kedvezményekkel adóparadicsommá válhatott az unión belül, és számos multinacionális vállalatot csalogatott át eredeti hazájából. A tervezet első formája akár már június elején a brüsszeli döntéshozók elé kerülhet.

Magyarország a kis államokhoz hasonlóan eddig élesen ellenzett minden hasonló törekvést, Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy ebben nem lehetünk partnerek, mert vesztenénk az ország üzleti vonzerejéből.

Ebben az ügyben Orbánnak – és általában az alacsony adókulcsokkal a vállalatok elé mézesmadzagot lógató államoknak – az az ütőkártyája, hogy adóügyekben csakis egységes döntéssel lehet bármit is megváltoztatni. Márpedig amíg akár csak egyetlen tagállam ágál az Európai Bizottság álma ellen, addig nem lesz egységes adóalap.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 153 megnézve, 1 alkalommal mai nap |