< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Pattanásig feszült a húr a Fideszben Orbán hatalmi játszmája miatt

| Mobile | RSS

Pattanásig feszült a húr a Fideszben Orbán hatalmi játszmája miatt

2015. május 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Pattanásig feszült a húr a Fideszben Orbán hatalmi játszmája miatt

Szerző: M. László Ferenc

Jelentős feszültséget, indulatokat gerjesztett a kormányban a miniszterelnök régi-új ötlete Rogán Antal kabinetfőnöki kinevezéséről. Ahogy korábban, úgy Orbán Viktor most is kihasználja a bizalmasai közötti ellentéteket: az őszi Fidesz-kongresszus előtt majd rendteremtőként léphet fel, miközben elnapolhatja gyengén teljesítő kormánya valódi átalakítását.

Miközben a Fidesz alapítványa Orbán Viktor ünneplésére készül pénteken, javában folyik a kormány átvilágítása, annak feltárása, hogy a tavalyi választások óta eltelt egy évben miért nem teljesültek a kitűzött célok. Ahogy egy, a munkára rálátó kormányzati forrás fogalmazott: „épp’ osztályozzák a tárcákat”. Információink szerint a vizsgálatot a miniszterelnök rendelte meg, a munkát a kormányzati munka összehangolásáért felelős miniszter, Lázár János felügyeli – erről a tárcavezető is beszélt csütörtöki tájékoztatóján.

A június 6-i évfordulóra – tavaly ezen a napon alakult meg Orbán harmadik kabinetje – készülő dokumentumba állítólag az is bekerül, hogy nemcsak a végrehajtás akadozik, a politikai koncepció is hiányzik. Ha a felvetés benne marad a végső verzióba, akkor ez egyértelmű utalás lesz arra, hogy az elmúlt hónapok népszerűségvesztésben a kormányzati apparátus mellett a „politikai termékért” felelős frakcióvezetőnek, Rogán Antalnak és csapatának is van sara.

Lázár és Rogán között az utóbbi időben egyébként is kiéleződött a feszültség. A miniszterelnök nemrég eldöntötte, végrehajtja tavalyi tervét, és maga mellé rendeli a frakcióvezetőt, ha úgy tetszik, „kétfejűvé” teszi a Miniszterelnökséget. Több forrásunk is megerősítette: Orbán ráncfelvarrást, hatékonyabb kommunikációt akar, azt várja el a Miniszterelnökségre kerülő Rogántól, tegye világossá milyen célokat, értékeket követ a kormány, ugyanis a választók, a párt középkáderei – ahogy egy fideszes forrás fogalmazott – mára „elveszítették a fonalat”.
http://img5.hvg.hu/image.aspx?id=eafa6000-0c2e-4246-94d4-3caffdab6ca5&view=2bc522d1-c844-4343-b563-d62642c68411

Orbán és Rogán – közelebb lépett

Fotó: Túry Gergely

„Legfeljebb képviselő lesz”

„János halálosan komolyan gondolja, hogy lemond, ha a Miniszterelnökség hatásköreit összekuszálják, és nem lesz világos, ki miért felel” – magyarázta Lázár egyik munkatársa, hogyan kell értelmezni a miniszter múlt heti kijelentését.

Ő ugyanis a május 21-i sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányfőnek jogában áll átalakítani a Miniszterelnökséget, de ő is „fenntartja a változtatás jogát”, ahogy egyik munkatársa fogalmazott: „legfeljebb Hódmezővásárhely parlamenti képviselője lesz”. Ezt megismételte most csütörtökön is, amikor arról beszélt, elfogadja, ha a kormányfő változtatni akar: „én alkalmazkodom ahhoz a lehetőséghez, amit kapok”.

Rogán bevonását nehéz is másképp értelmezni, mint a tömérdek feladattal és hatáskörrel felruházott Lázár visszaszorítására tett kísérletet – igaz, korábban maga a miniszter panaszkodott a parlamentben, hogy túl sok feladatot terhelt rá a miniszterelnök. Ráadásul a miniszter az őszre tervezett tisztújító kongresszuson a párt vezetéséből is kiszorulhat, hiszen rá is vonatkozik a – a Fidesz alapszabályába soha bele nem írt – Navracsics-klauzula, mely szerint tárcavezető nem lehet alelnök. Eközben azonban sajtóinformációk szerint Rogán indul a tisztségért (Lázár akkor választották meg erre a posztra, amikor még csak államtitkár volt). „János nem azt kifogásolja, hogy Rogán ne jöjjön be a kormányba, de akkor kapjon egy külön minisztériumot, legyen világos, ki miért felel” – magyarázták a hvg.hu-nak miniszterelnökségi forrásaink.

Részben a frakcióvezető alelnöki ambícióival magyarázható forrásaink szerint, hogy Rogánnak a tervek szerint nem lesz világosan körülhatárolt pozíciója, azaz nem lesz miniszter vagy államtitkár. Legalább is az Orbánnal folytatott egyeztetéseken információink szerint ezt a kérdéskört még nem tisztázta a frakcióvezető. Sőt, még az sem dőlt el, hogy távoznia kell-e a képviselőcsoport éléről, az sem zárható ki forrásaink szerint, hogy egyszerre lesz alelnök, frakcióvezető és kabinetfőnök, és ezzel ő lehetne a rendszer második számú politikai vezetője. Egy, a Rogán megfontolásait ismerő forrásunk szerint a kormányfő azt kérte tőle, vigye végig a költségvetés országgyűlési vitáját. A miniszterelnöki menetrend szerint júliusban tisztázhatják új feladatkörét.

Ugyanakkor Rogán környezetében értetlenül fogadták Lázár megjegyzéseit. A hvg.hu-nak a frakcióvezető egyik támogatója azt mondta, Rogán már kétszer is egyeztetett az ügyben a Miniszterelnökség vezetőjével, úgy tűnt, közelednek az álláspontok. Volt olyan forrás, aki szerint a miniszter a lemondással csak „üzenget”, ha mégis megteszi, akkor a politika ‘senki földjére’ lépne”. Szerinte a tavalyi kampányfőnök is elkövette ezt a hibát: hiába hívta Orbán, hogy irányítsa tovább a kommunikációt, Gyürk András inkább visszament az Európai Parlamentbe, mire a miniszterelnök megharagudott rá.

Ki viseli a nadrágot?

„Hiányzik a politikai leadership” – forrásaink szerint ezzel magyarázta Orbán mind a frakció, mind az elnökség előtt, hogy miért tenné meg jobbkezének Rogánt. Lázárra viszont úgy tekint, mint aki a bürokráciát, az apparátus „hajtja”. Forrásaink szerint a kormányfőt jó ideje nem izgatják a formalitások, inkább személyekben gondolkodik. Olyan vezetőt keres, aki képes a kormány és a frakció munkáját összehangolni, hatni tud a szervezetre, képes lelkesíteni.


Lázár János – kilép a senki földjére?

Fotó: Fülöp Máté

Rogán környezetében azért sem értik Lázár kifogásait – a miniszter információink szerint többször kijelentette, nem szeretne Navracsics Tibor sorsára jutni, nem akarja, hogy „leszalámizzák” a jogköreit –, mert a jelenlegi tervek szerint nagyon kevés hatáskört kapna a frakcióvezető. Úgy tudjuk, Rogán eddig egyetlen dolgot kért: szeretné megkapni a 25 milliárdos kommunikációs közbeszerzést bonyolító Nemzeti Kommunikációs Hivatalt. Forrásaink elismerték, ez nem függetleníthető attól, hogy a frakció viszi a párt médiapolitikáját, továbbá jóbarátja az új kormányközeli sajtóbirodalmat építő Habony Árpádnak és Andy Vajnának.

Ezt Lázár környezetéből egy informátor egyenesen úgy értékelte: „Tóni lényegében propagandaminiszter lesz”. Állítólag Lázárt pont az idegesíti, hogy Orbán úgy akarja beemelni a Miniszterelnökségre Rogánt, hogy nem lesz egyértelmű a felhatalmazása. „Nem világos, hogy Rogán döntéseiért ki viseli a felelősséget, kit kérhet számon, interpellálhat a parlamentben majd az ellenzék: Rogánt, Orbán vagy Lázárt” – mondta egy miniszterelnökségi forrás.

Ugyanakkor ezek az érvek részben alaptalanok, hiszen Rogán posztja már egy éve bele van írva a minisztériumok felsorolását tartalmazó törvénybe. A törvény leszögezi, hogy a kabinet ugyan Lázár minisztériumában fog működni, de a tevékenységét közvetlenül „a miniszterelnök irányítja”, ráadásul kiterjedt apparátusa lesz, hiszen a jogszabály szerint több főosztálya is lehet – lényegében „kis Miniszterelnökség” lenne a nagyon belül. Viszont akadt olyan „rogánista” forrásunk is, aki szerint ez így működésképtelen lenne, állandósulna a feszültség, lebénulna az apparátus, ráadásul Rogán jelenleg is bent ül a kormányüléseken, tehát frakcióvezetőként is tudna irányítóként tevékenykedni. Volt olyan államtitkár, aki viszont attól tartott, Rogánnal együtt ismét napi bejárása lenne a Miniszterelnökségre Habonynak, aki ugyan semmiféle poszttal nem rendelkezik, de már az előző ciklusban is utasítgatott kormányzati vezetőket.

Antirogánisták és antilázáristák

Nyilvánosan eddig mind Rogán, mind Lázár tagadta, hogy köztük személyes ellentét lenne. Ugyanakkor a hvg.hu a két stáb több tagjával is beszélve azt tapasztalta, jelentős a feszültség, a felek indulatosak. Volt, aki egyenesen úgy csattant fel: mondjon is le Lázár, „vigye el a balhét”.

Orbán a hívei között – majd békét teremt

Fotó: Stiller Ákos

De ez nem csak a kormány és a párt felső vezetésére jellemző. A múlt héten írtunk arról, hogyan értelmezik a népszerűség-csökkenést a párt középkáderei, önkormányzati politikusai. Akkor azt tapasztaltuk, a bázis két részre szakadt, de sem Lázárnak, sem Rogánnak nincs „tábora”, a törésvonalak a szerint alakulnak, hogy kettőjük közül a párt káderei kire haragszanak jobban, kit tartanak Orbán „igazi rossz szellemének”. A miniszterelnök közismerten szereti versenyeztetni a munkatársait, rájátszik a beosztottjai közt lévők ellentétekre, most is csak kihasználja a feszültségeket.

Forrásaink arra számítanak az őszi tisztújító kongresszus előtt majd „békéltetőként” fog fellépni, úgy játszhatja el a rendteremtőt, hogy nem kell átalakítania a kormányát. Kedden Székesfehérváron világossá is tette: nem akar elvonulni államfőnek, és szeretné, ha már a mostani kongresszus tisztázná, kivel indul neki a 2018-as választásoknak. Hiszen ezzel nemcsak a pártelnöki, de a miniszterelnök-jelölti tisztséget is bebiztosítaná, miközben információink szerint Kövér László ragaszkodik a párt alapszabályához, és szeretne még egy tisztújító kongresszust 2017-ben.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |