< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Belgium vizsgálatot indított a német hírszerzés kémkedése miatt

| Mobile | RSS

Belgium vizsgálatot indított a német hírszerzés kémkedése miatt

2015. május 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Belgium vizsgálatot indított a német hírszerzés kémkedése miatt

Belgium vizsgálatot indít, miután kiderült, hogy a német hírszerzés Európa több országában éveken át végzett adatgyűjtést – közölték csütörtökön belga kormánytagok.

“Ha helytállóak azok az információk, hogy a német hírszerzés tömegesen gyűjtött adatokat, akkor Németországnak magyarázattal kell szolgálnia” – idézi Alexandre De Croo távközlési minisztert a belga hírügynökség.

A vizsgálat elindításáról az igazságügyi miniszter, Koen Geens számolt be. Az eljárás célja annak kiderítése, hogy Belgiumban is folyt-e német kémtevékenység, s ha igen, milyen mértékben.

“A megfelelő intézkedéseket a vizsgálat eredményének fényében hozzuk majd meg” – fogalmazott Geens.

Lapinformációk szerint a BND német hírszerző szolgálat vállalatokról gyűjtött adatokat, és európai vezetőket figyelt meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA számára.

Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique egy osztrák zöldpárti képviselőre hivatkozva arról ír, hogy a BND a Deutsche Telekom frankfurti központján keresztül 15, Belgiumból érkező és oda tartó optikai kábelt “csapolt meg”. Peter Pilz szerint a német távközlési vállalatok legalább négy éven át minden adatot átadtak a hírszerzésnek.

Az NSA Pilz szerint 2005-ben egy 255 vezetéket tartalmazó listát adott át a BND-nek, amelyekhez szeretett volna hozzáférni. Ezek között volt az a 15 belga kábel is, amelyet a németek végül megfigyeltek. A képviselő szerint a Brüsszelt Párizzsal, Ljubljanával, Zágrábbal, Szarajevóval, Belgráddal, Besztercebányával, Prágával, Varsóval, Moszkvával, Dániával, valamint a japán Csibában és Jokohamában található központokkal összekötő optikai kábelek adatait figyelték meg a német kémek.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |