< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Solt, avagy az egyházi ünnep margójára…

| Mobile | RSS

Solt, avagy az egyházi ünnep margójára…

2015. május 31. | hozzászólás | Közélet

Solti egyházi rendezvény 003Solti egyházi rendezvény 002Solti egyházi rendezvény 025Solti egyházi rendezvény 024Solti egyházi rendezvény 023Solti egyházi rendezvény 021Solti egyházi rendezvény 020Solti egyházi rendezvény 019Solti egyházi rendezvény 018Solti egyházi rendezvény 017Solti egyházi rendezvény 015Solti egyházi rendezvény 013Solti egyházi rendezvény 014Solti egyházi rendezvény 011Solti egyházi rendezvény 008Solti egyházi rendezvény 007Solti egyházi rendezvény 006Solti egyházi rendezvény 005Solti egyházi rendezvény 004Solti egyházi rendezvény 001Solt, avagy a májusi egyházi ünnep margójára…

A XI-XIII. században a kalocsai érsekséghez tartozott, 1384-ben szerepelt először városként. Solt virágzásának a török hódoltság vetett véget, ezután már csak faluként emlegették. 1715 ben visszanyerte mezővárosi rangját, fontos dunai átkelőhely szerepének köszönhetően, majd a kiegyezést követően minősítették vissza. a városi címet 1997-ben kapta meg újra.

Finta József atya hívta fel a figyelmemet a solti egyházünnepre. Érdekelt az eseménysorozat, mivel már gyakorlatból tudom, hogy az egyházi rendezvények kimagasló teljesítménnyel működnek a hívők s a nem hívók táborában. Az egyházi eseményekre a polgárok, a családok szeretettel érkeznek. Isten közelsége s annak a tudata, hogy minket-embereket szeret, ezzel felemel magához, mivel a szívünkbe írta e e-isteni parancsot.

A rendezvény egy impozáns természeti környezetben, a templomot körbeölelő csónakázótó, ami egy mesterséges szigetet „rejtett” el. A vízi kirándulás e gyermekek számára euforiás gyönyört okozott. A programok heterogén színvilága nemcsak a gyermekek, hanem a felnőtteket is lázba hozta. Volt íjászat, kirakó ügyességi játékok, kvíz, valamint lufi hajtogatás, gipszfestés, s amit nagyon élveztek a családok a rongylabdadobálás.

Dr. Bábel Balázs érsek Úr megnyitó miséje a szívekben kopogott.
A város plébánosa Vass Huba a rendezvény „szóvivője” s aktív résztvevője, kimagasló szeretete manifesztálódott a gyermekek és a felnőttek irányába. Folyamatosan tájékoztatta a résztvevőket az események alakulásához. A gyermekek permanensen kérdezgették.
A meghívott vendég Jenei Gábor a Kecskeméti Nagytemplom plébánosa volt.
A város polgármestere Kalmár Pál saját pékségéből hozta a kalácsminőségű kenyeret.

Szerkesztőségünk telefonegyeztetést követően részt vett az eseményen három fővel. A www.fecsego.eu kulturális rovatvezetője dr. Tóth Rózsa tanár- filozófus asszony, aki egyben a Szegedi Örmény Önkormányzat elnök asszonya is, el volt ragadtatva. Kiemelte a bábszínház előadásának profizmusát. A gyerekek, a felnőttek is szájtátva, vastapssal jutalmazták az előadott meséket, az előadóművészek teljesítményét. – majd ezt követően elérkezett az ebéd ideje.
A bográcsokban főtt a sertéspörkölt, valamint a felállított sátorokban ingyen kávét, üdítőket, szódavizet szolgáltak fel.

Tisztelt Érsek Úr!

Nagyon köszönjük e remek rendezvényt, ami közelebb hozta az embereket, a családokat Istenhez, a szeretethez, a hithez.

2015-05-31 -oil-

Leave a Reply 574 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: