< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Sportszelet-torta másképp

| Mobile | RSS

Sportszelet-torta másképp

2015. május 31. | hozzászólás | Konyhaművészet

Sportszelet-torta másképp

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaópor
15 dkg porcukor
csipetnyi só
1 db tojás
5 dkg margarin
0,75 dl tej
A krémhez:
3 dl tej
1 csomag csokis pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
12,5 dkg margarin
3 evőkanál kakaópor
rum vagy rumaroma
A mázhoz:
2,5 evőkanál kakaópor
2,5 evőkanál porcukor
1,5 evőkanál tej
5 dkg margarin

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk.

Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Nekem nincs ekkora tortaformám, emiatt szögletes alakút sütöttem. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!

A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.

A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük – ez lesz majd a tortánk teteje -, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjuk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.

A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet.

1 éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hogy megpuhuljon, és összeérjenek az ízek.
Megjegyzés:

Egyszerű és nagyon finom. Míg sülnek a lapok, addig elkészítem a krémet, és ahogy hűlnek ki a lapok, már kenem is a krémet rájuk. Mikor az utolsó lap hűl, addig megcsinálom a mázat. Szórócukorral díszítettem
forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 5161 megnézve, 2 alkalommal mai nap |