< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kína már nem sokáig lesz munkaalapú ország

| Mobile | RSS

Kína már nem sokáig lesz munkaalapú ország

2015. június 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kína már nem sokáig lesz munkaalapú ország

Átalakulóban van Ázsia gazdasága, főként azért, mert a kínai vezetés vasmarokkal menedzseli az ipari ország átállítását egy innovatív, szolgáltatásalapú fogyasztói társadalmi modellre. Kína feldolgozóipari túlsúlya ennek eredményeképpen gyengül, és szerepét India, illetve az ázsiai feltörekvő gazdaságok vehetik át.

“A világ termelési lánca az elmúlt tizenöt évben végtelenül leegyszerűsítve úgy működött, hogy a nyersanyagok Kínába áramlottak, és az ottani erős feldolgozóipar késztermékeket készített belőlük, amelyek végül az Egyesült Államokban és Európában találtak vevőre.
Ez a modell lassan megszűnni látszik”
– állítja Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő portfóliómenedzsere.
Kína modern gazdaságot akar

A kínai gazdaság ugyanis (erős kézi vezérlés mellett) igyekszik átjutni a fejlett gazdaságok táborába, azaz ipari országból szeretne fogyasztás vezérelte, szolgáltatásalapú, modern gazdasággá válni. A fejlődéssel együtt jár, hogy a GDP és vele a nyersanyagkereslet növekedési üteme is lassul, állítja Priegl Máté. Az átalakulás kezdetét jól szemlélteti az ország beruházásainak alakulása: az ipari beruházások korábbi elképesztő, 25–35 százalékos növekedése az elmúlt évek során 15 százalékra mérséklődött.
India lehet az új Kína

A kínai gazdaság helyére India és az ázsiai feltörekvő országok (Indonézia, Malajzia, Thaiföld, Vietnam és a Fülöp-szigetek) pályáznak eséllyel, növekedésük abszolút nagysága azonban várhatóan elmarad majd a kínaitól. Ezekben az országokban (Kínával ellentétben) nő a munkaképes korú lakosság, továbbá megfigyelhető a beruházási ráta növekedése.

Kína nem akar ipari ország lenni

Meghatszorozódhat a középosztály

Az ipar és a beruházások bővülése várhatóan a korábban Kínában is tapasztalt társadalmi folyamatok mellett zajlik le, állítja Priegl Máté. Gyors ütemben nőnek a városok, emelkednek az infrastrukturális beruházások, fejlődik a középosztály. A KPMG üzleti tanácsadócég egy elemzése szerint Ázsiában a középosztály lélekszáma 2030-ig a 2009-es 525 millió főről 3,2 milliárd fő fölé emelkedik, ami a keresleti oldalon is megerősíti ezeknek a gazdaságoknak a szerepét a világ GDP-jében.
Olcsóbb lesz a nyersanyag

Az ázsiai gazdaságok átalakulása várhatóan jelentős hatással lesz a fejlett országokra és a világ más régióira is a Pioneer Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint. A nyersanyagimportőr országok számára a folyamat egyértelműen kedvező (mert a nyersanyagok ára csökkenni fog), miközben a nyersanyagexportőr térségek gazdaságai lemondhatnak a válság előtti évtizedben tapasztalt magas nyersanyagárakról. Ez utóbbi csoportba viszont olyan országok tartoznak (Közel-Kelet, Dél-Amerika és Oroszország), amelyek közül néhány nem a politikai stabilitásáról híres.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |