< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Melyik Orbán mond igazat?

| Mobile | RSS

Melyik Orbán mond igazat?

2015. június 10. | hozzászólás | Közélet

Melyik Orbán mond igazat?

Magyarország nyitott, barátságos ország, itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is. Erről tegnap arab üzletemberek előtt beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök alig egy hónapja a bevándorlókról még azt mondta: “ne jöjjenek többen!”. Strasbourgban ma egyebek mellett a magyar kormány bevándorlás-ellenes kampányát készül elmarasztalni az Európai Parlament. A Fidesz eközben benyújtotta a déli határszakasszal kapcsolatos módosító javaslatát az Országgyűlésnek, Kósa Lajos pedig tegnap napirend előtt a plakátháborúval kapcsolatban arra hívta fel a magyar baloldal figyelmét, hogy “ez tőről metszett náci vircsaft”.
hirdetés
Korábban és tegnap
Orbán korábban
– “A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne” (január 11.)
– “A kultúrák együttélése hatalmas feladat és kockázatos, különösen amikor az iszlámról és a kereszténységről van szó” (február 5., FAZ)
– “Nem akarunk multikulturális társadalmat” (február 5., FAZ)
– “Ez a kontinens egy keresztény kontinens, ezért segítséget is kell nyújtani, olyan politikát kell folytatni, amely segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek” (április 24., Kossuth Rádió)
Orbán tegnap
– “Magyarország nyitott és barátságos ország, ahol nincsenek akadályok a befektetések előtt”
– “A külföldi befektetők munkahelyeket teremtenek Magyarországon, ezért a barátaink”
– “Magyarországon kiemelkedően jó a közbiztonság, emellett megvan a tisztelet kultúrája”
– “Magyarországon mindenkit tisztelettel fogadunk, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintünk, mint akik fenyegetést jelentenek”

Miközben dúl a plakátháború és a Fidesz törvényben rögzítené, hogy a déli határszakaszon őrizetbe vehessék a tiltott határátlépőket, Orbán Viktor arab üzletemberek előtt arról beszélt, Magyarország nyitott és barátságos ország, amelyet barátságos emberek laknak. A miniszterelnök az Arab Bankok Szövetségének éves, ezúttal Budapesten rendezett közgyűlésén közölte, itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is, mivel nagyra értékelik magát az iszlámot. Orbán szerint Magyarországon megvan “a tisztelet kultúrája”, miközben a világnak ezen a felén ez kezd eltűnni. “Egyre kevésbé tisztelik a Jóistent, nem adják meg a tiszteletet a nemzeteknek, és a családokról sem úgy beszélnek, ahogy azt a családok megérdemelnék” – fogalmazott. Arról biztosította hallgatóságát, hogy Magyarországon senkit nem oktatnak ki demokráciából és emberi jogokból, mert ez tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik megtisztelnek minket azzal, hogy eljönnek hozzánk.

A miniszterelnök alig egy hónapja a bevándorlókról még azt mondta: “azt akarjuk, ne jöjjenek többen! Akik itt vannak, menjenek haza”. Februárban pedig a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak kijelentette: “Nem akarunk multikulturális társadalmat”. A kultúrák együttélése hatalmas feladat és kockázatos, különösen amikor az iszlámról és a kereszténységről van szó. “Magyarország nem vállalta ezt a kockázatot, és a jövőben sem vállalja”. Áprilisban, az egyik pénteki rádióinterjújában pedig közölte, “Európa határait meg kell védeni”.

Kósa Lajos tegnap napirend előtt lenácizta a baloldal viselkedését bevándorlásügyben. A Fidesz ügyvezető alelnöke nem beszélt olyan békülékeny hangnemben mint az arab bankárok előtt Orbán. A parlamentben a “szólásszabadság és demokrácia bajnokainak” azt üzente, a plakátháború “tőről metszett náci vircsaft”. Kósa szerint a kormánypártok a problémákra és a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Arra, hogy az elmúlt évekhez képest nagy mértékben megnőtt az illegális bevándorlók száma. A politikus arról beszélt, hogy a baloldal vezette be az erőszakot a politikában, ők voltak azok, akik plakáttépkedéssel, könyvégetéssel próbálták kifejezni a szólásszabadság iránti elkötelezettségüket. A szólásszabadság a magyar baloldal számára csak addig tart, amíg az ő véleményük elhangozhat – fenyegetett. A Fidesz ügyvezetője egyébként a Napi Gazdaságnak azt mondta: a kormány nem vaskerítéssel akarja megfékezni a déli határon át érkező menekülteket, hanem be sem engedi őket az országba.

Miután Orbán már többször követelte, hogy a bevándorlás ügyét adja tagállami hatáskörbe az Európai Unió és arról beszélt, mennyivel egyszerűbb volt 2012 előtt, amikor a tiltott határátlépőket őrizetbe vehették, a Fidesz benyújtotta ezt tartalmazó módosító javaslatát. Rogán Antal frakcióvezető szintén a kormányközeli Napi Gazdasággal közölte, a Fidesz benyújtotta a déli határszakasszal kapcsolatos módosító javaslatot az Országgyűlésnek. Ez természetesen azt tartalmazza majd, hogy “szeretnék visszaállítani a 2012 előtti állapotot a határszakaszon, amikor az idegenrendészeti őrizet működött, vagyis őrizetbe vehették a tiltott határátlépőket”. A frakcióvezető szerint szó sincs arról, hogy szögesdrótot húznának fel ezen a szakaszon. Rogán korábban arról beszélt: törvényt alkotnának arról, hogy akik egy biztonságos tranzitországból lépnek Magyarország területére, azok semmiképpen ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

A napilap tegnap írt arról is, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig 420 ezer kitöltött konzultációs kérdőívet küldtek vissza, ezenfelül 15 ezren az interneten válaszoltak a kérdésekre. Eddig 200 ezer kérdőívet dolgoztak fel, és az eredményekből a lap szerint világosan látszik, hogy a magyarok több mint nyolcvan százaléka szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos törvényeket. Arra emlékeztetnek, hogy a legújabb információk szerint eddig 53 ezer menekültügyi kérelem érkezett a hatóságokhoz, az elmúlt hétvégén pedig egy kisebb falunyi ember, azaz majdnem 1500 bevándorló lépte át a határt.

Részben az új határvédelmi rendelkezések miatt meghosszabbítják az Országgyűlés az egyébként június 15-ig tartó rendes ülésszakát. Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke az InfoRádiónak bevallotta, hogy erre a költségvetés, illetve az azt megalapozó adótörvények elfogadása miatt is szükség van és a Ház az eredeti tervekkel ellentétben várhatóan június 30-ig, vagy július 6-ig ülésezik. A bevándorlást szigorító javaslatról Gulyás elmondta, szeretnék garantálni, hogy a déli határról érkezőket Magyarországnak ne kelljen minden ellenőrzés nélkül beengedni az Európai Unió területére. Hozzátette: keresik azt a jogi eszközt, ami az unió szabályaival nem ellentétes, de lehetővé teszi, hogy a menedékjogi kérelmet ne lehessen “ideiglenes fekete munkavállalási engedélyként” az EU bármely országában felhasználni.

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén ma egy Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásról szavaznak, amelyhez minden frakció saját tervezetet nyújtott be. Az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz európai pártcsaládja, saját határozattervezetében úgy fogalmaz, “a bevándorlásról és terrorizmusról indított magyarországi konzultáció tartalma, nyelvezete rendkívül félrevezető, elfogult és nem kiegyensúlyozott. A Népszabadság birtokába került tervezetben, amelyet az EP szocialista, liberális, szélsőbaloldali és zöld frakciója jegyez az szerepel, hogy 2015 szeptemberéig az Európai Bizottság készítsen jelentést arról, fennáll-e az uniós értékek rendszerszerű megsértésének veszélye Magyarországon. A közös indítvány fölszólítja a minisztereket tömörítő Tanácsot, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, hogy folytassanak vitát, és fogadjanak el következtetéseket a magyarországi helyzetről.

A EP plenáris ülése egyébként már tegnap hangos volt a magyarországi plakátháborútól. A DK-s Molnár Csaba arról beszélt, hogy a magyar kormány “egymillió euró közpénzt felhasználva egy bevándorlóellenes, idegengyűlölő óriásplakát-kampányt indított szerte az országban”, ami óriási felháborodást váltott ki a magyarokból. “Valóságos nemzeti mozgalom indult azért, hogy ezeknek a plakátoknak legalább az idegengyűlölő részeit átfessék”. A rendőrség túlzó és aránytalan módon lépett fel az ügyben, amit szerinte az EP-ben el kell ítélni.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője tegnap arra szólította fel Orbán Viktort, hogy állítsa le a menekültek elleni másfél milliárd forintos gyűlölethadjáratát. Tóbiás József ezt annak kapcsán közölte, hogy a miniszterelnök az arab bankárok előtt nyitottnak, barátságosnak nevezte Magyarországot. A pártelnök szerint a magyarok elsöprő többsége elutasítja a Fidesz és a Jobbik idegenellenességét, ezt világossá tették az elmúlt napok állampolgári engedetlenségi mozgalmai és általános társadalmi szimpátiát kiváltó civil kezdeményezései. Ha ezt Orbán is így gondolja, akkor elhibázott a gyűlöletkampány. A véleményük szerint gonosz szándékú, faji alapú megkülönböztető plakátok miatt a MoMa tiltakozó gyűlést szervez a Kossuth térre.

szerző:Fazekas Ágnes

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: