< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hivatalos: nem lesz gázáremelés

| Mobile | RSS

Hivatalos: nem lesz gázáremelés

2015. június 16. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hivatalos: nem lesz gázáremelés

Az energiahivatal szerint a múlt pénteki rendeletmódosítással nem változik a földgáz lakossági ára.
ILLY kapszulás kávégépek irodákba, munkahelyekre! Havi 60 kapszulától ingyen géphasználat! INGYENES PRÓBAHÉT 20 ajándék kapszulával kötelezettség nélkül! Ajánlatunkért kattintson ide: IrodaiKave.hu

Összességében nem módosítja a földgáz egyetemes szolgáltatói díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) földgáz rendszerhasználati díj rendeletének módosítása; az egyes díjelemek úgy módosulnak, hogy azok a rendszerhasználati díjak változását kiegyenlítik, így a lakossági fogyasztók továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják a gázt – tájékoztatta a hivatal az MTI-t.

A MEKH múlt pénteken megjelent rendeletének értelmében a szagosítás díja a szagosító anyag költségének csökkenése miatt kis mértékben, megközelítőleg 1,7 százalékkal csökkent.

Határkeresztező vezetékek – román és szerb vezeték – esetében a földgáz rendszerhasználati díjak árszabályozásának kereteiről szóló rendeletben foglalt szabályoknak megfelelően indexálás történt, amely kis mértékben módosította a díjak mértékét.

Július 1-jétől megindul a kereskedelmi üzem a szlovák vezetéken, ezért a szállítási díjak számításakor figyelembe kell venni az azt üzemeltető engedélyes költségeit. Mindezek következtében 4-8 százalék közötti mértékben növekedtek a szállítási kapacitásdíjak – közölte a MEKH. Ugyanakkor több mint 10 százalékkal csökkent a forgalmi díj, a forgalomarányos költségek meghatározásakor figyelembe vett gázár változása miatt.

Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók ellátása érdekében történő kapacitás-lekötés esetén a földgáztárolási díj elemei közül a kapacitásdíj nem változik, míg az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátása érdekében történő kapacitás-lekötés esetén ugyanez a díjelem 9,75 százalékkal csökken.

A betárolási és a kitárolási forgalmi díjak – a figyelembe vett földgáz árának mérséklődése miatt – kis mértékben csökkennek, 0,4, illetve 2,9 százalékkal.

A földgázelosztási díjak esetében a 20 köbméter per óta alatti, jellemzően lakossági kategóriában átlagosan 4,71 százalékkal emelkedik az átlagár az alapdíj változatlansága mellett, míg az e feletti kategóriákban csak egyes elosztóknál változnak a díjak 2,4-5 százalék közötti mértékben.

A rendelet kihirdetésével megvalósul az árszabályozási rendeletben foglalt rendszeres árkorrekció. Az ezzel járó változások az egyetemes szolgáltatás árának szintjét nem módosítják – tájékoztatott a MEKH.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 178 megnézve, 1 alkalommal mai nap |