< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nagy Ottó:Isten óvja

| Mobile | RSS

Nagy Ottó:Isten óvja

2015. június 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nagy Ottó:Isten óvja

Nem övezte túl nagy visszhang Hillary Clinton első, nagyszabású választási beszédét

szerző:Nagy Ottó

Nem övezte túl nagy visszhang Hillary Clinton első, nagyszabású választási beszédét, pedig a volt first lady, majd egykori külügyminiszter a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzd, és ha így folytatja, meg is nyeri, sőt akár még a 2016-os amerikai elnökválasztást is – talán ez magyarázatot ad arra is, hogy a távirati iroda erről szóló tudósítását miért nem kapta fel a honi sajtó, s miért nem kapott helyet a téma a magyar médiában.

Pedig a vigyorgó álarc mögé bújó, és az Amerikai Egyesült Államok első női elnökségére aspiráló hatvanhét éves elszántság olyan magvas gondolatokat küldött hallgatói felé, hogy „Amerika nem lehet sikeres, ha ti nem lesztek sikeresek”, és ebbe az okfejtésbe bizony nehéz belekötni. Választási győzelme esetére igazságos adóreformot, az infrastruktúra javítását, az óvodai helyek bővítését és mindenki számára hozzáférhető tanulási lehetőségeket ígért. Emellett síkraszállt az azonos nemű párok megkülönböztetése ellen és a bevándorlási törvény reformja mellett, amely lehetővé tenné az amerikai állampolgárság megadását a törvénytisztelő illegális bevándorlók számára. És megígérte azt is, hogy elnökként Amerikát „a 21. század tiszta energiáinak szuperhatalmává” teszi.

Ígéreteinek első felére lehet bólintani, mert szokványos dolgokról van szó. Az azonos nemű párok meg nem különböztetése manapság valamiféle beteg divat, de ehhez kicsit el kell távolodnunk Clintonné asszonyságtól. És ide kell jönnünk Magyarországra, ahol az első csókot emlegetve, amit nem lehet elfelejteni, fut egy Coca-Cola-kampány, amelyben a cég saját, évtizedes hagyományaira épít. Olyan jelenetek vannak benne, hogy a Mikulás meglátogat egy családot, meg hogy a tengerparton a lány nem az üveg kólát kapja meg a fiútól, hanem a jegygyűrűt.

A nagy kólagyártó azonban Lengyelországban is indított egy óriás-plakát-kampányt. A képen egy meglehetősen idealizált homoszexuális férfi házaspár egy örökbefogadott kisfiút simogat, pátyolgat, etet. Szöveg is van mellé, valahogy így hangzik: „Válaszd a boldogságot a hagyomány helyett”. Igen, történik mindez ma, abban a Lengyelországban, ahol rendkívül erős a katolicizmus, és amely Szent II. János Pál pápát adta a világnak. És ennyit a Coca-Cola hagyományairól, ha lehet egyáltalán mondani, a gerincéről. És ennyit arról, hogy hogyan került az atlantai olimpia Atlantába, és arról is, hogy ez a világcég támogatja-e Hillary Clinton bármilyen kampányát. Meg egy kicsit arról is, hogy miért olyan fontos Washingtonnak, hogy ne legyen Moszkvában focivébé, hogy még Blattert is beáldozták.

Clintonné másik, a bevándorlókra vonatkozó kijelentése egyébként csodálatos paradoxon, hiszen törvénytisztelő illegális bevándorlókról szólt. De hát ha valami úgy kezdődik, hogy illegális, az… – de hadd ne fejezzük be a gondolatot. Ennél sokkal érdekesebb az eredeti kijelentés miértje. Főleg akkor, ha megfeledkezünk arról, hogy a kubaiak évtizedeken keresztül próbáltak a jobb élet reményében bejutni az Egyesült Államokba, most meg amúgy is enyhül a két ország viszonya. És megfeledkezünk a mexikói határon húzódó hétszáz mérföldes kerítésről is. Mert a jó szándék mögött nem más áll, mint a példamutatás. A példamutatás Európa, pontosabban az Európai Unió számára. Hogy lám, mi befogadjuk a menekülteket, fogadjátok hát be őket ti is. Mert be kell fogadnotok őket.

Arra persze egyelőre nincs válasz, hogy mi lesz az Amerikába bevándorlókkal, de nem kizárt, hogy nagyon gyorsan besorozzák őket – lásd Martin Scorsese filmjét New York bandái címmel, amelyben az emberséges, a rabszolgatartás ellen küzdő északiak egyenest a hajókról vitték a frontra a bevándorlókat. Csak itt a frontok lesznek máshol, ott, ahol Amerika majd valamilyen háborút kreál. Ebben van gyakorlata az elmúlt száz év amerikai elnökeinek, miért ne lenne hát rá képes, ha úgy alakul, Hillary Clinton? Akit nem érdekel az Európába bevándorlók sorsa. Ez egyetlen leendő amerikai elnököt sem érdekel. Ők csak azt tudják, hogy ha valóban bekövetkezik Európa eliszlámosodása, és bármikor innen indul ki valamely Amerika-ellenes terrorakció, akkor jöhet a válaszcsapás, visszahozhatják a demokráciát, alakulhat az új hadszíntér, amely közelebb is van és jobban is jövedelmez a Közel-Keletnél.

Nem véletlenül védte meg a feleségét Bill Clinton, aki a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, hogy nem ártanak Hillary kampányának a Clinton Alapítvány elleni támadások. „Úgy gondolom, hogy ha valakit személyesen támadnak ilyen sok idővel a választás előtt, akkor félnek tőle, és joggal” – nyilatkozott Clinton, aki nem részletezte, hogy maffiakapcsolatokkal terhelt kelet-európai oligarchák is adományoznak nekik hébe-hóba néhány millió dollárt.

Bill Clintonnak egyébként igaza van, a feleségétől, aki a 21. század fentebb vázolt „tiszta energiáinak szuperhatalmává” akarja tenni az Egyesült Államokat, valóban félni kell. Csak nem úgy, ahogy ő gondolja. Isten óvja Amerikát! Hillary Clintontól. És a világot is.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |