< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Viktor „primitív” plakát-csatája

| Mobile | RSS

Orbán Viktor „primitív” plakát-csatája

2015. június 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán Viktor „primitív” plakát-csatája

A magyar miniszterelnök enged uszítani a menekültek ellen – és a szerb-magyar határ lezárását mérlegeli – írja a Die Pessében Peter Bognar.

A magyar miniszterelnök enged uszítani a menekültek ellen – és a szerb-magyar határ lezárását mérlegeli – írja a Die Pessében Peter Bognar.
REUTERS (RADOVAN STOKLASA)
A Die Presse fotója a cikkhez

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” Manapság egész Magyarországon ez a nagybetűkkel nyomtatott felirat tűnik szembe a hirdetőtáblákról. Azonban téved, aki azt gondolja, hogy ezt a plakátkampányt a szélsőjobboldali Jobbik kezdeményezte. A feliratot Orbán Viktor kormányának ötletadói találták ki. És ez még nem minden, a lehetséges bevándorlóknak címezve további két „intést” fogalmaztak meg: „Ha Magyarországra jössz, akkor be kell tartanod a törvényeinket!”, illetve „Ha Magyarországra jössz, akkor tisztelned kell a kultúránkat!” – mindezt magyar nyelven és tegezve.

A plakátkampány része annak a hevesen bírált népi megkérdezésnek, amelyet „a bevándorlás és a terrorizmus” témájában kezdeményezett a kormány. A tizenkét kérdésből álló „nemzeti konzultációval” a kormány célja, hogy legitimációt szerezzen a bevándorlási törvény megszigorításához. Sok magyar ellenérzésé váltotta ki az a körülmény, hogy a kérdések többségét manipulatív. A plakátkampány miatt most kicsordult a színültig teli hordó.

Orbán a Jobbik szimpatizánsait célozta meg ?

Még sok kormányközeli médiumnál is keserű szájízt okozott a kampány. A plakátokat illető jelzők az „egyoldalútó”a „primitíven” át az „emberhez méltatlanig” terjednek. A bírálók nem csupán amiatt bosszankodnak, hogy a plakátokat magyarul és a lenéző tegező formában fogalmazták meg. Értetlenséget kelt az is, hogy a menekülttáboroktól messze helyezték ki őket. Sok megfigyelő most arra gyanakszik, hogy a kormány nem is a menekülteket célozta meg. Sokkal inkább a társadalom „primitív ösztöneire” alapoz, hogy kifogja a szelet a szélsőjobboldali Jobbik vitorlájából. A közvélemény-kutatások szerint a Jobbik veszélyesen megközelítette a kormányon levő Fideszt. A Fidesz most a Jobbik témáinak felhasználásával – köztük a halálbüntetés Orbán általi tematizálásával – próbál szembe ezzel szállni. Hogy e témáknak csekély közük van a realitáshoz, az láthatóan mit sem számít. Magyarország nem bevándorlási célország, az országban alig akad bevándorló. A halálbüntetés pedig EU-s jogba ütközik.

A balliberális Együtt felszólította aktivistáit, hogy fessék át a kormány plakátjait. Időközben pedig a viccbe illő nevű Kétfarkú Magyar Kutyapárt adománygyűjtést kezdeményezett, hogy ellenplakátjait országszerte elhelyezhesse.

A menekültek június 20-i nemzetközi napja alkalmából az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is saját plakátkampányba fogott a budapesti metróállomásokon. A plakátokon Magyarországon élő és dolgozó menekülteket lehet látni. Az UNHCR szerint azonban plakátkampánya nem az Orbán-kormány kampányára adott válasz, a kettő időbeli egybeesése a véletlen műve.

És mit szól Orbán ehhez a témához? A Kossuth Rádió állami adón pénteken azt mondta, hogy ezek a plakátok mindenekelőtt az embercsempészeknek szólnak. Nekik kellene tájékoztatniuk a menekülteket arról, hogy Magyarország egy olyan hely, amelyet nagy ívben el kellene kerülniük. Orbán hozzáfűzte, hogy országa nem tud munkát adnia a bevándorlóknak, a magyarországi bevándorlás „teljesen életidegen”. Trócsányi László igazságügyi miniszter már korábban kijelentette, hogy az „Orbán-kormány már csak azért sem tud gazdasági menekülteket befogadni, mert 800 000 cigány társadalmi felzárkóztatásáról kell gondoskodnia.”
Orbán és az általa vezetett Fidesz meg akarja szigorítani a bevándorlási törvényt is, mert az idén Magyarországon jelentősen emelkedett a menekültek száma. Június 1-ig több mint 50 000 menekült érkezett az országba. Ez tizenkétszer több mint amennyi menekült a rekordévnek számító 2014 első öt hónapjában ide érkezett. Pénteken Orbán azt is kijelentette, hogy a szerb-magyar határ lezárását is mérlegeli: „nem tartjuk helyesnek, hogy hozzánk küldik a menekülteket. […] Minden szempontot figyelembe veszünk, beleértve a határ teljes lezárását is.”
(Die Presse, nyomtatásban: 2015.06.13.)
Fordította: dr. Gonda László

forrás:168óra,hu

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |