< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Megszületett a döntés az illegális migráció megfékezéséről

| Mobile | RSS

Megszületett a döntés az illegális migráció megfékezéséről

2015. június 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Megszületett a döntés az illegális migráció megfékezéséről

Az EU-külügyminiszterek zöld utat adtak a földközi-tengeri művelet első fázisának

Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon meghozták a döntést az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszának a megkezdéséről.

szpKülügyminiszteri munkareggeli Luxemburgban, még a tanácsülés előtt (MTI Fotó: KKM)A megbeszélésen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.
Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti, ázsiai embereket. Az Európába eljutó tízezrek mind nagyobb terhet jelentek a célországoknak, miközben a tengeren időnként felborulnak, elsüllyednek az ilyen bárkák, és a menekülőket százával nyeli el a hullámsír.

“Keletre is figyelni kell”
Egyre inkább keletre kell néznie az uniónak is a menekültkérdésben, hiszen a Földközi-tenger után egy másik menekülési útvonal is megnyílt, amely Kelet-Európát érinti – mondta Gálik Zoltán külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán, aki szerint ez a kérdés is szóba kerülhet a külügyérek tanácskozásán, ahol az egy hónappal ezelőtt vázolt intézkedéscsomagról folyik egyeztetés, amelynek célja “a menekültpolitika további harmonizációja és a számok kezelhetővé tétele”. Gálik szerint a kérdés kezelését nehezíti, hogy az uniós ajánlásokat nem harmonizálták, nagyon erősek a tagállami érdekek, illetve ebben a kérdésben a tagállamoknak szuveneritása is van.
A magyar határzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az uniós reakció azért “késlekedik”, mert az egy harmadik ország határát érinti, így annak kiépítéséről egy ország (a nemzetközi jogi normák betartása mellett) szabadon dönthet.

 

Az EU-országok csúcsvezetői áprilisban úgy döntöttek, hogy az uniónak erő alkalmazásával is fel kell lépnie az embercsempészek tevékenysége ellen. A tagállamok külügyminiszterei május 18-án – római főhadiszállással – életre hívták az EUNAVFOR Med elnevezésű tengeri műveletet, amelynek a parancsnoka Enrico Credendino olasz ellentengernagy. A műveletbe több uniós ország hadihajója kapcsolódik be.

A feltérképezésre és a mentésre koncentrálnak

lead hajóA műveleti tevékenység első szakasza – amelynek a megkezdéséről most döntöttek – légi és haditengerészeti felderítésre, értesülések gyűjtésére, a csempészek által leggyakrabban használt útvonalak feltérképezésére, valamint szükség esetén a nyílt tengeren bajba került hajókon levő emberek mentésére korlátozódik.

Ahhoz, hogy már a líbiai partoknál – lehetőség szerint a menekültjárművek útnak indítása előtt – katonai erőt alkalmazzanak a csempészekkel szemben, az EU szeretné megszerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását, amihez viszont a BT-ben jelenleg uralkodó álláspont szerint szükség lenne a líbiai hatóságok ilyen irányú segítségkérésére. Csakhogy Líbiában jelenleg nem működik olyan elismert állami struktúra, amelyről elmondható lenne, hogy egyértelműen uralja a helyzetet – legalábbis végig az ország tengerpartja mentén.
A most meghozott döntés alapján mintegy egy héten belül várható a kijelölt hadihajók megjelenése az érintett térségben.

Moszkva a kölcsönösség elvére esküszik

Dmitrij PeszkovOroszország a kölcsönösség elve alapján válaszol az európai uniós szankciók meghosszabbítására – jelentette ki hétfőn újságírók előtt az orosz elnök szóvivője.
“Többször is megerősítettük: a szankciók viszonzásában a hozzáállásunk alapja a kölcsönösség elve” – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov.
Peszkov kijelentette: Oroszország szerint ezek a büntetőintézkedések “jogsértőek és alaptalanok”, Moszkva nyilvánvalóan nem kezdeményezett és most sem kezdeményez szankciókat. Hozzátette: a Brüsszel által bevezetett szankciók nemcsak az oroszországi gazdasági tevékenységekben érintettek érdekeit sérti, de végső soron az európai országok adófizetőiét is.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon vita nélkül jóváhagyták azt a korábban nagyköveti szinten már megszületett megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciókat. Ezek értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba történő exportálását.
Orosz illetékesek szerint Moszkva várhatóan meghosszabbítja a nyugati élelmiszerek behozatali tilalmát.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |