< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A lengyel egyház a menekültek befogadására szólít fel Lengyel felhívás a hívekhez

| Mobile | RSS

A lengyel egyház a menekültek befogadására szólít fel Lengyel felhívás a hívekhez

2015. június 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A lengyel egyház a menekültek befogadására szólít fel
Lengyel felhívás a hívekhez

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap kommentárt szentelt a lengyel püspöki kar legutóbbi dokumentumának, amely a menekültekre vonatkozik. A Katarzyna Kolenda-Zaleska jegyezte cikk szerint ez a felhívás csodálatra méltó és büszkeségre érdemes, mert minden feltétel és kétség nélkül felszólítja Lengyelországot, hogy fogadják be az Észak-Afrikából érkező menekülteket, ezt „a pillanat szükségességének” nevezve – írja a Lengyelnet.hu.

A neves újságírónő szerint ijesztőek a tévés felvételek az emberekről, akik szörnyű körülmények közül, életük kockáztatásával menekülnek az éhezés, a nyomor, a diktatúrák elől az európai ígéret földjére. De a rettenet és az együttérzés egyszerre befejeződik, ha ezeket a menekülteket be kell fogadni magunk közé. És az egyház azt mondja: ezt nem szabad!

„Kötelességünk emlékeztetni a társadalmat keresztényi kötelességükre, az életüket mentő menekülteknek való segítségre, akik országaik háborús körülményei közül vagy vallási üldöztetéseik miatt vándorolnak ki” – írták a püspökök, de egyértelműen arra is figyelmeztettek, hogy a segítséget minden menekültnek meg kell szervezni, tekintet nélkül vallásukra vagy hitükre.

Ez rendkívül fontos és bátor dokumentum. Igazi keresztény, amely áttörést jelent – a szerző szerint, aki leírja, hogy az olasz kormány felszólítása dacára az Európai Unió továbbra sem képes az emigránsok számát megérteni, akiket fogadnia kellene.

Nem lesz könnyű meggyőzni a lengyeleket, mert az idegenek elleni bizalmatlanság erősebb a keresztényi könyörületnél. És itt
a lengyel egyház egyértelműen eligazít: „A menekültek találjanak nálunk baráti szomszédokat. Emlékeztetnünk kell arra is, hogy a keresztényi vendégszeretet és az emberi igazságosság ellentmond annak, hogy csupán olcsó munkaerőt lássunk a rettenetes körülmények között élő, dolgozó és fizetett bevándorlókban.”

Az egyház eme határozott fellépésének politikai jelentősége is van. A kormány bejelentette, hogy az üldözött keresztény szír családokat be akarja fogadni, de az unió határozottan kitartott a menekültek kvóta szerinti elosztásáért a tagállamok között. A lengyel egyház sokkal távolabbra látónak bizonyult, és sokkal nyitottabb, mint a lengyel kormány, amely – mintha nem ez volna a szándéka – a menekülteket jobbra és rosszabbakra osztotta. Az egyház pedig a bevándorlók igazságos befogadására szólít fel Európában, és a migráció pozitív hatásainak észrevételeire.

El lehet képzelni, hogy az afrikaiak áradatára hogyan reagál a lengyel társadalom egy része, amely bizalmatlan és kelletlen mindenkivel szemben, aki más. Az egyházi dokumentum a plébánosok kötelességévé teszi, hogy a híveknek magyarázzák el, min alapul a szolidaritás, hogy egymás terhét is kell viselni – nem lesz ez könnyű feladat.

A kormány álláspontjára a politikusoknak is meg kell nyilvánulniuk, akik határozottan ellenezték az afrikai bevándorlók befogadását. A lengyel egyház megszégyenítette a politikusokat. Nagyságot mutatott, amelyet néha egyes püspökök megnyilatkozása hallatán megkérdőjelezhettünk. És most bebizonyította, hogy nem csupán Ferenc pápa egyháza, de igazi és nem csak deklarált folytatója II. János Pál tanításainak.

További érdekes cikkeket olvashat Lengyelországról a Lengyelnet.hu-n!
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |