< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az Iszlám Állam kormányzóságot alakított Oroszországban

| Mobile | RSS

Az Iszlám Állam kormányzóságot alakított Oroszországban

2015. június 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az Iszlám Állam kormányzóságot alakított Oroszországban

Az Iszlám Állam bejelentette, hogy kormányzóságot alakított Oroszország területén.

Abu Muhhamad al-Adnani, az Iszlám Állam szóvivője bejelentette, hogy kormányzóságot hoztak létre az Észak-Kaukázusban, több orosz köztársaságot átfogó területen. Az új entitás vezetője Abu Mohammad al-Kadari. A bejelentést két nappal előzte meg a jelentős részben muzulmán volt szovjet köztársaságok: Dagesztán, Csecsenföld, Ingusétia, Kabardino-Balkaria és Karacsajevo-Cserkeszföld iszlámbarát szervezeteinek nyilatkozata arról, hogy csatlakoznak az Iszlám Államhoz – írta a The Moscow Times.

Nem irigylésre méltó azok helyzete, akik e térség politikai térképét próbálják most megrajzolni, az új kormányzóság területe ugyanis gyakorlatilag egybeesik az al-Káidával szövetséges Kaukázusi Emirátuséval, amit 2007-ben kiáltottak ki, s amelynek legfőbb célja az iszlám törvényeken, a saríján alapuló állam létrehozása. Addig is leginkább terrorcselekményeiről vált hírhedté ez a szervezet, 2011-es bombamerényletük Moszkva Domogyedovó repülőtere ellen 37 halálos áldozatot követelt.

Moszkvának egyre nagyobb problémát okoz az Iszlám Állam. Jevgenyij Lukjanov, az orosz biztonsági tanács titkárhelyettese az Interfax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy mintegy 2000 orosz harcol külföldön az Iszlám Állam zászlaja alatt, akik közül sokan már elkezdtek visszaszivárogni., de más források már több mint ötezerről beszélnek. A biztonsági tanácsot elnöklő Nyikolaj Patrusev a Kommerszantnak adott interjújában az iszlám terrorizmust minősítette az Oroszországot és volt szovjet szomszédait fenyegető egyik legsúlyosabb veszélynek, különösen a harcterekről visszatérőket – akiket nem tudnak megállítani.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |